Marknad Öresund 1
Ulrika Karlsson driver Krakas krog i Kräklingbo p
å Gotland. KRAKAS KROG PÅ GOTLAND TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER Gastronomiskt intresserade vallfärdar till Krakas krog i byn Kräklingbo, på östra sidan av Gotland. Här bjuder, fyra kvällar i veckan, Ulrika Karlsson 22 gäster på en kaskad av ljuvliga Gotlandssmaker. Ulrika Karlsson är född och uppväxt på Gotland. Tidigt hamnade hon i serviceyrket då pappan drev en livsmedelsbutik i Visby. Efter gymnasiet blev det tio år i New York, där studier kombinerades med jobb på restauranger. Åter till Sverige blev det studier på Grythyttans Restaurang och Hotellhögskola. Efter examen arrenderade Ulrika konstnärsgården i Ala på Gotland i fem år. Ulrika passerade ofta den tidigare banken i Kräklingbo, då ett konstnärskollektiv. En dag frågade hon ägaren till huset om det var till salu. Ett nej blev till ja när Ulrika avslöjade att tanken var att öppna en restaurang i huset. År 2005 köptes huset och året därpå öppnade Krakas krog med restaurang och boende. Menyn vid starten baserades främst på kött och fisk. Idag utgör det gröna 80 procent av menyn. Bär, frukter, grönsaker, svamp och örter från skog och mark runt restaurangen. Fisken fångas runt ön och köttet kommer från närbelägna gårdar. En middag på Krakas krog Vi, 22 gäster, känner oss utvalda, ofta står över 100 gäster på väntelistan. Krakas krog är öppen fyra kvällar i veckan under sommarhalvåret vilket gör att Ulrika Karlsson själv alltid är på plats. Middagen börjar i den lummiga trädgården, ofta med ett glas champagne samt aptitretare. De tre aptitretarna är denna kväll, saltade plommon plockade från träden, frisk gurka och morot samt smörat surdegsbröd, gott. Inne i den avskalade men trivsamma matsalen är första rätten benmärg med hallon och nygräddade plättar samt en Dahlia blomma, oväntat och vackert. Den följs av tre magnifika grönsaksrätter. En len potatissoppa med dill, toppad med grädde, ångad gurka med sommarlök och kryddor samt en rostad rödbeta med rabarber. Rödbetan är söt, salt och med den rätta jordiga tonen som tillsammans med rabarben skapar magi. Grönsaker som allra bäst! Givetvis är kötträtterna lamm från granngården Rommunds. Lår och rostbiff, perfekt rosagrillade, och ytterst smakrika tillsammans med zucchini och gryn. Lamm på toppnivå. Mer överraskande är lammnjuren serverad med svarta vinbär och timjan. Första desserten är en frisk sorbet gjord på nässlor och örter. Smak- och kraftfull är chokladmoussen gjord på nordisk, mörk, choklad. Elegant är smörglassen med finsk kaviar, påhittigt gott. Till rätterna valde vi, bilkörning väntade, de egenproducerade icke alkoholhaltiga bärdryckerna. Vi missade därmed drycker från den ypperliga vinkällaren. Specialiteten är området Bourgogne men utbudet är bra även från Barolo, våra två favoritregioner. Visst finns tilltalande naturviner. På Krakas krog blir gästerna vänligt och kunnigt omhändertagna på bästa sätt av Ulrika Karlsson och chefskocken Johan Johansson med sina tio medarbetare. Här serveras rätter efter säsong baserat på mycket grönt, samt fisk och kött, från skog och mark och närbelägna gårdar runt restaurangen. Resultatet blir en kaskad av ljuvliga Gotlandsmaker. Krakas krog utsågs till ”Årets resmål i Sverige år 2020”. ® Öresund 25