Omtanke 1
RECEPT Boosta immunförsvaret Nu såhär i förkylnin
gstider vill vi tipsa om ett par antioxidantstinna och uppiggande recept med frukt som huvudingrediens, lätta att sno ihop till frukost, mellanmål eller fikarasten. Extra bra blir det förstås med ekologisk frukt. Recept och bilder kommer från Coop. Äppelkompott med ingefära 6 portioner Ingefära sätter uppiggande sting på det mesta, men visste du att den också är full av antioxidanter som förhindrar förkylning, minskar gasbildning och illamående, kan sänka blodtryck och är anti-inflammatorisk? 1 kg äpplen 1 msk finhackad gari (inlagd ingefära) 0.5 dl honung 0.5 dl vatten TILL SERVERING puffad quinoa eller kokosflingor 100 g färska eller frysta hallon eventuellt mjölk Gör så här: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Lägg i en kastrull med ingefära, honung och vatten. Låt sjuda under lock ca 5 min. Häll upp i skålar och toppa med puffad quinoa och färska hallon. Servera eventuellt med mjölk. Alternativ smaksättning kan vara exempelvis vanilj, kanel eller kardemumma. Citrussallad med rostade hasselnötter 4 portioner Nu börjar fräscha apelsiner dyka upp i butikerna igen, riktiga C-vitaminbomber. Men apelsiner – och ananas också - kan även hjälpa till att sänka blodtryck och kolesterol, stärka huden förbättrar matsmältningen. Och så är det ju så gott! 1 färsk ananas 2 apelsiner 2 grapefrukter 1 dl hasselnötter 2 msk honung Gör så här Skala ananas och skiva på tvären så tunt det går. Om du skär riktigt tunt går det bra att äta stocken i mitten. Skär bort skalet från citrusfrukterna och skär ut varje klyfta för sig. Rosta hasselnötterna i en torr het panna ca 2 minuter. Hacka dem grovt. Lägg frukterna på ett fat. Ringla över honung och strö över rostade hasselnötter. 60 | www.ssil.se