NG 1
MYCKET MER ÄN BARA NOVEAU Beaujolais lyfts som re
gel fram en gång varje år – i samband med Beaujolais Noveau. Men vinerna från området är så mycket mer än en fest på hösten. TEXT: JOAKIM GUMPERT FOTO: ETIENNE RAMOUSSE D et som kallas Beaujolais Noveau började på 1800-talet med att årets skörd av vin från Beaujolais jäste klart på sina ekfat under transporten mellan byarna i Beaujolais och handelscentrumet i Lyon. När vinet kom fram var många såklart nyfikna på hur vinet från året skulle smaka och fenomenet Beaujolais Nouveau såg för första gången dagens ljus. Efter andra världskriget lättades restriktionerna för vinbönderna i Beaujolais och de fick släppa mer ungt vin, så kallat Primeurs (franska för ungt vin, en term som fortfarande används vid årliga nysläpp i Bordeaux). När Beaujolais AOC grundades som appellation 1936 sattes regler och områdesskydd upp för produktion av viner från Beaujolais. I samband med det bestämdes det att Primeur-vinet endast fick säljas från och med 15 december. 1951 vågade man ändra på reglerna och datumet blev istället till 15 november varpå Beaujolais Nouveau blev officiellt. En del producenter såg 40 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2022 möjligheten att snabbt få in kapital från årets skörd och började marknadsföra och hypa det unga vinet, frasen Le Beaujolais Nouveau est arrivé myntades och som de sa “Det nya vinet från Beaujolais har kommit”. Under 50- och 60-talet blev 15 november en festdag i Paris och många delar av Frankrike. Under 1970-talet anordnades det Beaujolais Nouveau-race från England, bilförare hetskörde ner för att få tag på flaskor för att sedan köra tillbaka till klubbarna i England - vinnaren var den som snabbast kom hem med flest flaskor. När vi nådde 1980-talet var fenomenet en världssuccé och bland producenterna som lyckades bäst med att marknadsföra sin jästa druvjuice hittade man Georges Deboeuf. De unga och enkla Beaujolaisvinerna flögs världen över med Concorder även om datumet för lansering återigen ändrats, nu till den tredje torsdagen i november. Men med tiden vattnades varumärket kring Beaujolais Nouveau ut och blev lika genomskinligt som vinerna. Under tidigt 2000-tal dog trenden ut, marknaden sökte sig istället främst till stora ekfatslagrade och alkoholstarka viner som fick höga poäng av Robert Parker. Men under 2010-talet fick festen en nyrenässans trots att många producenter insåg risken att bara förknippas med en fest en gång om året. Många naturvinsmakare hade under en längre tid, lite i det dolda, applicerat sitt kvalitetstänk även på sina Nouveau-viner och många av de stora husen följde snabbt efter. Tack vare detta började trendiga vinbarer återigen fira årets skörd och återigen har skyltarna med Le Beaujolais Nouveau est arrivé börjar dyka upp i november. Gamla och nya producenter får återigen visa upp sin skörd och för den som vill kan även festen innehålla kvalitativt vin! MEN DET MODERNA Beaujolais är som sagt så mycket mer än de unga Noveauvinerna. Området sträcker sig från Mâcon i södra Bourgogne ned till Lyon i norra Rhône men skiljer sig mycket från sina vinodlande grannar. Klimatet är varmare än Bourgogne och jorden innehåller mer granit och druvan i fokus är gamay vilken står för 95 procent av områdets produktion. Regionens namn kommer från staden Beaujeu och sett till produktion står Beaujolais med sina 14 500 hektar nästan för hälften av Bourgognes vinproduktion. Det första daterade vingårdarna är från år 956 men utgrävningar har visat att det har druckits vin i regionen sen år 59 f. Kr. Under 1400-talet blev områdets bönder mer fokuserade på vin då efterfrågan från både Lyon och Paris ökade. Men till skillnad från Bourgogne så fanns det inte så stora egendomar och vinhus utan istället blev négocianten, vingrossisterna, viktigare. De köpte in druvor och vin från småbönder och buteljerade för försäljning. DRUVAN GAMAY ÄR som sagt huvudspelaren i området, vinerna är lättsamma, juiciga och fruktiga. Men de finns även