NG 1
verkligen smakar. Oavsett vin eller snaps tänker
jag alltid på att möta upp smaker eller aromer ur maten med drycken. En rätt med mycket dill i, tänk en snaps med de tonerna som till exempel Aalborg Dild eller Läckö. Den första smakar mer dillchips och är lite sötaktig, den andra mer färsk dill. Våga prova nya kombinationer! Det gäller all dryck! Du är den enda snapssommelieren jag någonsin har hört talas om, det finns inte fler väl? Vi är många som är ambassadörer för snapsen fast på olika sätt. Det kanske inte är så många som jobbat med snapsen på restaurang som jag gjort som sommelier och kryddat mycket eget som exempelvis till julborden på Långbro värdshus när jag jobbade där. Vad hade du för snaps på påskbordet härom veckan? – Jag jobade hela påsken så det blev ingen snaps för egen del, men jag hade gärna tagit en liten en av min hemmagjorda granskottssnaps. Eller en O.P. Anderson Björk, en mild O.P.-variant som förutom de klassiska O.P.-kryddorna innehåller citron, björskkott och björk. En snaps som vi skapade till återinvigningnen av Nationalmuseum och starten av Restaurangen i samma hus. Vad menar du att svensken generellt har för förhållande till snapsen, och borde vi dricka oftare, göra vår egen och inte alltid bara tänka snaps i samband med högtider som julen, påsken, midsommar och kräftkalas? – Fler borde prova att krydda eget. Det är roligt att botanisera bland sina kryddor, frukter, växter och det ger alltid ett samtalsämne vid bordet. Och som jag sagt tidigare - prova till flera maträtter än till just sill. Och så framförallt inte dricka snapsen iskall. Om vi lagt ner möda och besvär på smaksättningen är det ju synd att kyla ner så pass att det inte smakar något. Det blir typ som att ta en iskall tomat från kylskåpet. Smakar inget alls. Till sist får du gärna tipsa om tre favoritsnapsar och vad man i så fall ska äta tillsammans med dem? Kyrkeby Ek - från ett Kyrkeby bränneri i Småland med en spännande historia. De är en av de få som bränner på potatis. Ett kryddat brännvin som får en skvätt av olika sorters lokala fruktbrännvin – med plommon, körsbär och äpple – och en skvätt sherry i sig och sedan lagras på olika sorters ekfat i olika storlekar. En snaps som går lika bra att njutas som avec, precis som många andra fatlagrade snapsar. Allt handlar om temperaturen. Som avec är det viktigt att den är rumstempererad. BLAND KRÖGARSNAPSARNA GILLAR jag speciellt Henrik Norströms Pors/verbena citron. Känns frisk och fräsch och lätt till en kalvcarpaccio med citronzest och örtcreme. O.P. BJÖRK ÄR fortfarande min största favorit. Också den milt kryddig med friska aromatiska citrustoner. Urgod till citronsill. Så det är fortfarande en favoritsnaps. 58 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2022 NYA LANSERINGAR DET LANSERAS NYA snapsar på löpande band. Innan jul landade O.P Andersons mixpack med alkoholfria snapsar i Systembolagets fasta sortiment innehållande Original med våra trogna vänner anis, kummin och fänkål, Petronella som också var smaksatt med äpple och Klar som kompletterats med dillfrö och citron. Det har också landat, och landar, en rad nya akvaviter och kryddade brännvin under första halvåret 2022. Här är några av dem. GOTLAND SPIRITS Besk, 365 kronor, säljstart 2 maj Kryddig, bitter smak med tydlig karaktär av malört, inslag av pomerans. SNAPS & US Midnattssol, 347 kronor, säljstart 2 maj Kryddig smak med inslag av torkad frukt, citrus och örter. SPIRIT OF HVEN Knuts Dansk Akvavit, 199 kronor Kryddig smak med inslag av dill, kummin och citrus. FJÄLLBRÄNT Blåbärssnaps, 429 kronor Bärig smak med inslag av blåbär, örter och mandel. FJÄRE Klassisk Akvavit, 279 kronor Kryddig smak med inslag av kummin, dill, peppar och citrus. POVEL AKVAVIT 279 kronor Kryddig smak med inslag av kummin, anis, fänkål och citrus. SNÄLLERÖDS 120 Years Anniversary Edition, 299 kronor Hantverksdestilleriet Snälleröds grundades i Skåne 1901 av lokala bönder. För att fira 120-årsjubileet skapade destilleriet för någon månad sedan 120 numrerade flaskor av en snaps där basen är en akvavit som lagrats på fat och kryddats med rom.