NG 1
”RATATOUILLE VAR MIN ENDA BILD AV HUR ETT RESTAUR
ANGKÖK FUNGERADE” Christin Kaschou blev känd när hon lagade mat i tv men började inte kalla sig för kock förrän hon klev in i restaurangköket. TEXT: VERONIKA SEIGERLUND M atlagare är vi allihopa men kokkonstens knivigare prövningar kräver sin kock. – Många glömmer att restaurang är en lagsport. Bakom kulissen pågår ett sådant jäkla teamwork. Det kan ha varit en jobbig dag men när vi väntar på 300 bokade gäster en fredagskväll finns det ingen tid att tänka på något annat. Det är så otroligt tillfredställande när vi skickar ut mat till bord efter bord, kugghjulet snurrar, alla hjälps åt och allt klaffar. Jag tror inte folk förstår att service kan kännas så. Det är en bättre fotbollsmatch. FÖR ETT ÅR sedan kammade Christin Kaschou hem guldbucklan i tv-programmet Sveriges Mästerkock. Vinsten var ett kokbokskontrakt som blev titeln Mina asiatiska favoritrecept. En annan följd av vinsten var ett snabbt växande instagramkonto. Christin har efter det synts i tv och på internet där hon delar sina ofta kinesiskinspirerade recept. Utöver att laga mat i rutan och i sina kanaler har hon sedan en tid tillbaka jobbat som kock på Sichuanrestaurangen Surfers i Stockholm. När Nöjesguiden träffar Christin sitter hon intill köket på restaurangen med sin dator och en bunt kvitton från det egna företaget som ska bokföras. Förutsättningen att medverka i Sveriges Mästerkock är att man inte har någon erfarenhet från restaurangkök. Min fördom säger att de som inte jobbat i restaurangkök ofta har en felaktig bild av hur det är. Hur var det för dig? – Jag älskar Disneyfilmen Ratatouille. Det var min enda bild av hur ett restaurangkök fungerar innan jag började som kock. Så här i efterhand tycker jag filmen speglar hur det kan se ut ganska bra. Det är ofta hårt och alla sliter på sina stationer. Någon steker bara kött, en annan gör bara såser. Det är ju ett tufft jobb med långa dagar, men jag går i gång lite på det. Jag triggas varje dag att visa vad jag går för. Det funkar inte att komma in och gnälla eller tycka synd om sig själv. Här är alla lika och jag älskar det. Hur skiljer det sig att vara kock i rutan och i ett restaurangkök? – Jag är utbildad jurist, men man kan inte titulera sig som jurist om man inte har en examen och jobbar med det. För mig är det samma sak att kalla sig kock. Det är en yrkesroll som du har när du jobbar i ett kök. Att laga mat hemma eller i tv innebär inte per se att vara kock, fast många kallar sig för det. Det är ganska stor skillnad på att göra mat med restaurangkvalité i stor volym till betalande gäster kontra att vara finklädd och laga mat i Nyhetsmorgon. Även om de flesta just där är jätteduktiga kockar. I tv ställs man inför andra utmaningar, Benjamin Ingrosso hann ju till exempel inte laga klart sin maträtt innan programmet tog slut haha. Lite som att tävla i Sveriges Mästerkock. När jag började skriva min to-do lista inför att vara med i Nyhetsmorgon insåg jag hur förberedd man måste vara. Det är ju verkligen på minuterna eftersom programmet sänds live. ”8.03 kommer vi förbi dig i köket och då berättar du under två minuter vad du gör, sen går vi över till reklam”. I tv gör man mat för att laga hemma, det är inte heller det vi gör i restaurangköket. Vi kokar 20 kilo kyckling på en gång, inte fyra portioner. Det är inte det där lilla kokkärlet man står och myser med. På en restaurang måste man tänka på att maträtten ska funka smidigt under service och fundera på hur rätten upplevs när den kommer ut till gästen. Och mycket baseras på ekonomi. Även om det inte syns utåt så måste man räkna på alla maträtter. Hur många timmar det tar arbetsmässigt i förberedelser och vad råvarorna kostar. Vad är roligast? – Det är jättekul att leka framför kameran och få vara kreativ och ta fram recept. Jag älskar tv-produktioner, rullande material gör att man får mycket tid att vara sig själv. Men det är ett jobb med mycket planering och ensamtid i hemmaköket och framför datorn. Jag tror jag är för social för att bara göra det. Just nu har jag en bra balans mellan kockjobbet och det mediala. Jag jobbar heltid på Surfers och har precis blivit Junior Souschef vilket är fantastiskt kul. Men jag har också mitt eget företag där jag gör typ cookalongs, samarbeten, recept och tv-grejer. Därav alla kvitton. – Exakt. Nyligen avgjordes årets upplaga av Mästerkocken. Har du följt säsongen? – Jag har alltid varit ett stort fan av programmet men har faktiskt kollat mer sporadiskt i år än innan. Efter att jag själv varit med blir jag lite distraherad av att veta hur det fungerar bakom kameran. Jag tänker hela tiden ”där har de klippt” och när de tävlande får en uppgift kan jag inte låta bli att fundera ”jaha, fick de veta det där igår eller i morse?”. Sådant som jag absolut inte tänkte på innan. Men jag tittade faktiskt om min egen final nyligen. Är du nöjd med din kokbok? – Jag är stolt över den, den sålde jättebra. NR 5, 2022 | NÖJESGUIDEN 45