Marknad 1
GASTRO AMSTERDAM – VÄNLIGT, TRENDIGT OCH POPULÄRT
TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER Amsterdam är en mycket vänlig, trendig och populär weekendstad. Här cyklar eller går man utmed kanalerna med dess broar och slingrande kullerstensgator. Omgivna av vackra byggnader. Byggnader vilka inrymmer barer, caféer, designbutiker, pubar, muséer och gourmetrestauranger. Här kommer några Gastrotips. I hela Amsterdam finner du ett brett utbud av caféer, vilka serverar bra kaffe. Vi och många gillar Cafe Winkel. Deras specialitet är den varma äppelkakan serverad med vispgrädde, klassiskt gott. Omtyckt är pannkakor och våfflor. The Pancake Bakery, nära Anne Frank muséet, har över 20 olika sorters pannkakor. Vår favorit är den ”Engelska” med Williamspäron, vaniljglass, chokladsås och vispgrädde. En nationalrätt är pommes frites, tjocka och väl friterade, serverade direkt från fritösen i en strut med majonnäs. Bäst frites har Manneken Pils, vid centralen, dagligen friteras här hela 2,5 ton potatis. Foodhallen är mötesplatsen för de 38 gastro-intresserade. Matmarknaden har ett 20-tal butiker med maträtter från hela världen. Testa baconkorvar, bakelser, burgare, burritos, dim sum, iberico skinka, kebab, grillad kyckling, mezze, ostron, pintxos, pizza, sushi, tacos, vegetariskt och wraps. Poppis och bästa rätten i hallen är bitterballen, olika sorters bra kött inrullat i en boll av deg som friteras. Restauranger Fisk- och skaldjursutbudet är stort i Amsterdam. På tre ställen i staden finns familjeföretaget, The Seafood Bar, med fisk som bäst. Vi har njutit av hummersoppan, grillad bläckfisk, crab cakes, tonfisktartar, musselsoppa och hummer. Rekommenderas kan ”lyxplatån” med räkor, rökt makrill, krabba, lax, tonfisksallad och havskräftor. Utbudet av ekologiskt och vegetariskt är stort i Amsterdam. Restaurangen Da Kas ligger i ett växthus där det odlas frukt, grönsaker och örter. De har också ett eget jordbruk med trädgård. Varje vecka skapas färdiga menyer för lunch och middag, baserade på säsongens bästa, egenodlade, råvaror. Ibland kompletterat med fisk eller kött. En upplevelse är hur de förädlar brysselkål, gurka, jordärtskocka, morötter, pumpa, selleri i vackra och goda rätter smaksatta med kryddor, örter och ibland äkta tryffel. Dessutom bra utbud med naturviner. Inne är salladsbaren SLA, som finns på flera platser i Amstedam. Konceptet bygger på hälsosamma och säsongbaserade råvaror. Här kan du komponera din egen sallad eller välja mellan de många, tilltalande, kalla och varma rätterna i bowls/ skålar. Ofta beställd är SLA-klassikern med babyspenat, broccoli, gurka, sötpotatis, linser, quinoa, hummus, marinerad tempeh, rostade kikärtor och pumpafrön. En av många innovativa restauranger är Breda. Vi väljer en femrätters meny till lunch. Första rätten är givetvis sill, täckt av ett tunt lager av picklad kål och gurka. Utsökt var den vegetariska rätten med olika varianter av morot, färsk, grillad och rökt tillsammans med rödbeta, chimchurry, persilja och en ljuvlig hollandaisesås. Perfekt mjäll var den gravade laxen i en smörsås med färsk spenat. Rätta, vilda, känslan hade rådjuret med fermenterad lök och bakade tomater. Fördesserten var päron med sorbet samt huvuddesserten var marinerade blåbär, mandelkaka och vaniljglass, desserter som bäst. Amsterdam Amsterdam är Nederländernas största stad med drygt 800 000 invånare. Varje år besöker 3,5 miljoner utländska besökare staden. Det har lett till, särskilt sommartid, en besvärande trängsel i stadskärnans centrum. En kanaltur med båt är ett bra sätt att upptäcka staden. Uppskattade turistmål är Albert Cuyp marknaden, Anne Franks hus, Blomstermarknaden och Van Gogh-museet. Vill man njuta av mysiga caféer är Jordaan rätt plats att strosa runt i. ® FAVORITER I AMSTERDAM Café Winkel Da Kas-Restaurang The Pancake Bakery Manneken Pils-Frites Foodhallen-Matmarknad The Seafood Bar-Fisk Restaurang Breda SAL-Vegetariskt