Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Sensommaren är fort
farande kvar, visserligen är det som vanligt med blandning av regn och sol - men grilla kan vi fortfarande göra. Jag har hittat några goda viner ur Systembolagets sortiment som passar utmärkt till grillat, men även till andra maträtter. Som sagt, det finns ett stort utbud av bra viner på vårt systembolag och här kommer lite tips. /Text: Peter Lannesand JACQUES GERMANIER - CABERNET SAUVIGNON MERLOT 2018 / Sydafrika / Art.nr 20027 / 99 kronor Sydafrika kan producera viner och jag tycker att deras viner håller en bra nivå, man blir sällan besviken. Det är svårt att hitta ett härligt mustigt vin för under 100 kronor, men här finns ett. Det är ett kraftigt mustigt vin med fatkaraktär och smak av svarta vinbär, kaffe och kakao. Ett härligt vin att dricka till kraftiga kötträtter såsom grillad entrecôte eller oxfilé. Servera gärna en krämig gratäng till detta. KOLROSTAD RÖDBETA MED FETAOST OCH DUKKAH Eld Rök Grönt: Martin Nordin / Bonnier Fakta Strävhet Fyllighet Syra DU BEHÖVER: (6 portioner) 6 små rödbetor 6 skivor surdegsbröd smör 60 g fetaost, gärna gjord på getmjölk 6 tsk dukkah (se recept för hemgjord) blandade färska örter, t.ex. oregano, persilja, shisoblad och basilika flingsalt Dukkah 1 dl hasselnötter utan skal 8 macadamianötter 1 tsk korianderfrön 1/2 tsk hel spiskummin 1 tsk milt chilipulver 1/2 tsk torkad oregano 1 tsk salt GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg kol eller vedklabbar i halva grillen så att du får plats att rosta rödbetorna i indirekt värme senare. Tänd grillen och när det brinner kraftigt lägger du betorna direkt på kolen så att det yttersa lagret bränns runtom. Vänd med en tång några gånger. Plocka upp betorna, lägg på gallret och lägg rödbetorna på den kolfria sidan. Stäng locket och rosta på indirekt värme i cirka 1 timme tills betorna känns mjuka när du trycker lätt mot skalet. Du kan också mäta innertemperaturen, den ska gärna vara över 60 grader. 2. Skala rödbetorna när de har svalnat en aning. Det kan vara lite knepigt att få av skalet, testa att dra av det med fingrarna, skär annars av det med kniv. 3. Låt grillen bli riktigt het så att du kan grilla brödet sedan. Ta fram brödskivorna och bre på lite smör. Grilla dem först snabbt på sidan utan smör, vänd sedan till smörsidan och grilla tills de får tydliga grillränder. 4. Skiva rödbetorna och smula över lite getost. Lägg dem på gallret en kort stund så att osten precis börjar smälta. 5. Lägg upp några skivor rödbetor med getost på varje brödskiva, pudra över lite dukkah och toppa med örter och flingsalt. MarcusKräftan – familjärt företag med hög kvalité Nu är det högsäsong för kräftor och hos MarcusKräftan i Väderstad kokas det kräftor för fullt. Här finns ett stort utbud inom skaldjur, men det är just signalkräftorna som fiskas upp i Vättern som de är mest kända för. År 2011 tog Mathias Cah över företaget efter sin pappa Kjell-Marcus och är den tredje generationen som driver det vidare. – Det var farmor Karin och farfar Marcus som började sälja egna, färdigkokta kräftor i en liten favörbutik i Väderstad 1967 och än idag kokar vi dem på samma sätt som då för att få fram den bästa smaken, berättar Mathias. Ser man tillbaka på hur företaget såg ut 1967 och jämför det med idag har det hänt en hel del. Från att ha varit småskaligt och lokalt till att ha blivit ett välkänt namn inom skaldjursbranschen. – Trots att produktionen har vuxit 18 NOLLTRETTON mycket så är vi fortfarande ett väldigt familjärt företag som är måna om att hålla hårt vid kvalitet. Kräftorna kokas på beställning och vi levererar till butiker flera gånger i veckan för att kräftorna ska behålla färskheten, Mathias. säger Han satsar hårt på den lokala produktionen och butiken i Väderstad. Nu har han valt att bygga nytt och utöka produktionsytan avsevärt - i samma lokaler där företaget startade 1967. – Det känns väldigt kul och ärofyllt att få driva företaget vidare där. Väderstad är en fantastisk liten entreprenörsby med stora möjligheter. Finns MarcusKräftan att få tag på i Linköping? – Ja, både på Hemköp Lucullus och Priso Hemköp. (CL) NICOLAS FEUILLATTE - BLANC DE BLANCS COLLECTION VINTAGE 2012 / Champagne, Frankrike / Art.nr 7592 / 329 kronor Champagne är en av de bästa dryckerna jag vet - man kan dricka champagne när man är glad, ledsen, firar något eller bara vill njuta. Här finns en bra och prisvärd årgångschampagne. Den är drickbar redan nu, men kan även lagras ett tiotal år till om man vill. Champagnen har en härlig mineralig smak med inslag av röda äpplen och den är underbart god. GRANDE RECOLTE 2018 / Côtes de Provence, Frankrike / Art.nr 75286 / 129 kronor Sommaren är som sagt inte över ännu och har ni inte provat denna rosé än så är det hög tid att göra detta under de sista sommardagarna. Denna härliga rosé med en smak av grapefrukt som är lite örtig i smaken passar alldeles utmärkt till en härlig sallad eller varför inte bara dricka det som det är. Passa på och njut av ett glas innan höstrusket är här. Sötma Fyllighet Syra Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Privat HEMGJORD DUKKAH: 1. Sätt en torr stekpanna på medelvärme och lägg i nötter och korianderfrön. Rosta tills de är gyllenbruna, cirka 5 minuter. Rör om då och då, se till att de inte bränns. Ta av från värmen. 2. Lägg i en mixer och tillsätt spiskummin, chili, oregano och salt. Kör några varv eller pulsa, tanken är att det ska bli små bitar men inte alltför finfördelat. Förvara torrt i en burk med lock.