Nolltretton 1
KROG Restaurang Jord – ett nytänkande koncept med
naturen i fokus Förra hösten serverade Restaurang Jord sina första gäster och sedan dess har restaurangen tagits emot väl av Linköpingsborna - här serveras högkvalitativ mat och dryck i en avslappnad miljö där naturen och det nordiska är ett givet tema. Text & Foto: Camilla Larsson M ed vacker utsikt över Johannesborgsparken, i Valla Berså, hittar vi Restaurang Jord. Med ett stort tänk på hållbarhet och en personal med stort hjärta för sitt jobb erbjuder de närodlad, nordisk mat samt genomtänkta dryckeskombinationer från småskaliga producenter. Det satsas även väldigt mycket på alhoholfria paket till måltiden som våra kreativa sommelierer Sebastian Allinger och David Moberg basar för. Majoriteten av råvarorna plockar restaurangägaren Andreas Landén med köksmästaren Oskar Gunnarsson i spetsen – de går helt enkelt tillbaka i tiden och gör som man gjorde förr. Vi jagar större delen av vårat vilt och fiskar mesta av fisken som serveras. För att få arbeta på Jord behöver man ett gediget naturintresse och socialkompetens då det speglar hela verksamheten. Naturen som sagt var styr vad vi serverar. – Jord är det naturliga, vilda köket som serverar noga utvalda råvaror efter säsong tillagade med finess. Vi försöker få bort så många mellanhänder som möjligt och skippa långa transporter. Behöver vi hjälp med att få tag i råvaror kontaktar vi främst lokala bönder. Menyn anpassar vi dagligen efter vilka råvaror vi har tillgång till och vi har ett bra vegetariskt utbud. Är man nyfiken på dagens meny så kan man ringa eller komma förbi, berättar Andreas. Restaurangen är öppen tisdag–lördag från 17 men går att boka övriga tider för större sällskap. Förutom de ca 50 sittplatser inomhus har de även en gemytlig uteservering som har fått namnet Biotop. – Då vi vill erbjuda en avslappnande och stressfri stund här har vi endast en sittning per kväll. På Biotop välkomnar vi däremot drop-in gäster med samma öppettider som restaurangen. Där serveras ett urval av Jords mellanrätter och passande drycker. STORT MILJÖTÄNK Det är inte bara Linköpingsborna som har fått upp ögonen för restaurangen utan den har snabbt spridit sig nationellt. Den har också fått en plats i White Guide och DI. – Det är klart att det sporrar oss, men det viktigaste är alltid att visa konceptet för våra gäster och att göra dem nöjda i första hand, säger Andreas och fortsätter: – Jag ser stor potential för restaurangen och ser väldigt positivt på att få vara en del av Valla Berså då hela huset har ett stort miljötänk. I höst kommer vi också att inleda ett samarbete med Vissheim där vi ska ta fram innovationer för matodling i restaurangmiljö. Vi är redan med och stöttar några mindre odlare som t ex Idéalen som är en liten folkträdgård där en av grundarna även han bor i fastigheten Valla Berså. Något speciellt du vill tipsa om? – Jag tycker att man borde testa på vårt Nordic Table. Då man under en sittning på drygt fem timmar får njuta av en gastronomisk resa där naturen är avsändaren. Kocken och somellieren guidar er under hela kvällen genom ca 15 drycker och 15 matchande rätter. Hösten närmar sig med stormsteg och den 20/9 kommer ett nytt nummer av Nolltretton med tillhörande modebilaga FEELING höstmode 2019. Vill ni annonsera i vår MODEBILAGA? Kontakta någon av våra säljare för mer information. Benny Nilsson • BENNY@NOLLTRETTON.SE • 0706-44 22 94 Mats Nilsson • MATS@NOLLTRETTON.SE • 0705-43 66 75 20 NOLLTRETTON höstmode 2019 feeling feeling höstmode 2019