Omtanke 1
RECEPT Asiatiska smaker Jennie Walldén vann Sveri
ges Mästerkock i TV4 för två år sedan och i år har hon gett ut boken Asiatiska smaker. Där guidar hon läsaren i det asiatiska köket och visar hur enkelt och gott det är att laga. Här delar hon med sig av två av sina favoritrecept från boken. Lågtempad lax med asiatisk glace Recept för 4 personer Tid: 60 min Ugn: 200 grader Ingredienser: 700 g färsk laxfilé 1 näve gräslök, finhackad 4 msk rostade svarta sesamfrön (eller vita) 1 bunt rädisor i tunna skivor flingsalt Glace 1 dl ostronsås 1 dl sweet chilisås 1 tsk riven ingefära, skalad och riven 1 vitlöksklyfta, skalad och riven 1 tsk sesamolja ½ lime, pressad juice grönsaker Grönsaker 1 broccolistånd 1 litet blomkålsstånd 1 klyfta vitkål 1 vitlöksklyfta, skalad 1 msk rapsolja till stekning 2 msk ljus soja Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser till glacen. Lägg laxen i en ugnsform och pensla med hälften av glacen. Ställ in i ugnen och låt stå i ugnen tills den får en innertemperatur på 40°, det tar cirka 15 minuter. Ta ut och pensla med resterande glace. Toppa med gräslök, svarta sesamfrön och rädisor. Strö över lite flingsalt. Medan laxen är i ugnen, bryt blomkålen och broccolin i små buketter. Skala broccolistammen och skiva i slantar. Skär vitkålen i grova bitar. Skiva vitlöken. Stek grönsakerna på hög värme i 2–3 minuter. Häll över soja, rör runt och ta av från värmen. Servera laxen och det gröna genast tillsammans med ångande varmt ris. 60 | www.ssil.se