AMES 1
NICE Nice bjuder, bra klimat, sol, havet, promena
den, palmerna, sevärdheter, shopping, rosévin men också god och genuin fransk/italiensk mat. Du kan varje dag året runt ta del av Nice mycket speciella och berömda ljus, vilket i alla tider lockat konstnärer, kungligheter och andra besökande. TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: WIKIMEDIA COMMONS Nice. T rivsamt är att ströva runt i Nice och känna dess speciella atmosfär. Cours Saleya bör besökas tidigt på morgonen med dess blomster- och matmarknad. I Gamla Stan finns de flesta barer och restaurangerna samt de mest pittoreska butikerna. Den väldiga strandpromenaden är mycket levande, med en härlig puls dygnet runt. LA MERENDA-STAMSTÄLLET Mitt stamställe vid besöken i Nice är La Merenda. Mästerkockar och matskribenter från hela världen besöker denna enkla trattoria med 24 stolar i Gamla stan. Motivet är att i köket står, ensam och majestätiskt, Dominique Le Stanc, tidigare ansvarig kock för välkända Negresco. Den provencalska menyn, uppskriven på en svart tavla, har beroende på årstid att antal helt suveräna rätter. På våren beignets, tomatpajen, ratatouillen, samt delikata petit farcies, gratinerade tomater, lökar och paprika fyllda med kalvfärs. Under hösten lökpajen Tarte de Menton och Daube de beuf a la Provencale, biff långkokt i rödvinssås. Det smakrika köttet fullständigt smälter i munnen. Året runt finns alltid, min och mång42 as favorit, Pasta Pistou med basilika, gruyèreost och olivolja, så enkelt men så fantastiskt smakfullt! La Merenda är en restaurang av högsta rang, mycket väl värd en egen resa. LE BISTROT D’ANTOINE - PROVENCALSKT En bra och trevlig restaurang med mycket god Provensalsk mat är Le Bistrot d’Antoine. Det råder en härlig stämning i matsalen och uteterrassen är en del av livliga rue de la Prefecture i Gamla stan. Bord bör bokas båda lunch och middag. På våren är deras Caprese sallad med tomat, basilika och mozzarellaost ett måste tack vare den egna dressingen gjord på mozzarellajuicen. Tartaren på räkor och avokado med Rhode islandsås tillhör hösten. Dagens special kan vara bläckfisk, fläskstek, tonfisk eller något annat smakfullt. Rekommenderas. Le Bistrot d’Antoine serverar idag den bästa provencalska maten i Nice. OLIV & ARTICHAUT-INNOVATIVT Vi möts av en mindre bar, med ett stort drinkutbud, samt ett öppet kök. I det lilla köket lagar kocken och ägaren Thomas Hubert Nice mest innovativa maträtter. Matsalen, oftast fullsatt, tar bara emot ett tjugofemtal förväntansfyllda gäster. Med glädje har vi ätit pilgrimmsmusslorna på planka med sallad och raviolin spetsad med gåslever. En specialite är risotton med oliver, jordärtskocka och parmesan. Krämig och smakrik men mycket mäktig. Thomas driver också en charkuteributik så köttet är perfekt även om vi avstår från att äta kanin. Husets brownie med fruktsås är ett säkert val där vi också ätit en frisk citronsockerkaka med vaniljglass och hallonsås. Innovativa Thomas Hubert och Oliv & Artichaut är en restaurang på uppgång. JAN-STJÄRNKROG Idag har, efter ett stort stjärnfall de senast åren, bara fyra Nicerestauranger Michelinstjärnor. Ensam med två stjärnor är lyxhotellet Negrescos flaggskepp Le Chantecler. På väg mot sin första stjärna är sydafrikanen Jan Hendrik med sin krog Jan. Tillsammans med chefskocken Kevin Grobler erbjuds varje kväll en sexrättersmeny baserad på säsongens bästa råvaror. Aptitretaren kan vara en sellerisoppa med ett pocherat ägg och den första rätten en smakfull carpaccio på mört charolais kött med socca och parmesan. Detta följs av lax med hummersås och chorizo, faktiskt gott. De halstrade pilgrimsmusslorna med tunt skivad rödbeta var en delikatess. Ankan var grillad perfekt rosa med ett knaprigt karamelliserat skinn och selleripuré. Överraskande gott. Efter en frisk äppleis kom en planka med fyra korrekt tempererade och väl mogna ostar. Comtén en särskild njutning. Desserten en apelsin- och cocosmousse i en apelsinsås med flarn. Friskt och god avslutning. Visst kommer restaurang Jan att få sin eftertraktade Michelinstjärna. n FAVORITER I NICE La Merenda www.lamerenda.net Le Bistrot d’Antoine www.facebook.com/pages/Le-Bistro-D-Antoine Oliv & Artichaut www.oliveartichaut.com Restaurant Jan www.restaurantjan.com