AMES 1
KRÖNIKA Här ser ni den berömda Chardonnaydruvan s
om man gör Chablis av. Här är början på Grand Cru-området Los Clos. Här växer de mest exklusiva Chardonnaydruvorna. Den berömda Chablisbaren mitt i centrum, här kan man prova Chablis från de flesta producenter. Chablis, en svensk favorit Det är märkligt att detta syrarika och krispiga vin blivit ett av svenskarnas favoritvin, och så även i vårt grannland Norge. Vi nordbor konsumerar massor med Chablis. Det beror sannolikt på att vi äter en hel del skaldjur som passar väl till Chablisviner. Chablis är ett franskt, mindre vindistrikt som ingår i den större vinregionen Bourgogne. Viner från Chablis görs uteslutande av druvan Chardonnay och är i regel mycket torra, med hög syra, och lämpade för långtidslagring. Vinerna har normalt ingen, eller mycket begränsad ekfatskaraktär, vilket skiljer dem från de vita vinerna från resten av Bourgogne. Området Chablis har under historien tillhört både grevskapet Champagne och hertigdömet av Bourgogne. Gränsen gick tidigare mitt i dalen Mont de Milieu som är ett premier cru-läge. Chablisviner är som en stilla Champagne, men med skillnaden att en champagne har en mousse och det har inte Chablis. I Chablis har man även till stor del samma terroir som i champagne, det vill säga Kimmeridgekalksten, ett poröst jordlager som är uppblandat med lera. Den porösa kalkstenen ger bra dränering för vinstocken samt möjlighet för rötterna att arbeta sig ned på djupet i jorden för att hämta vatten och mineraler. Närheten till Paris har hela tiden varit en stor fördel för Chablis. Under medeltiden var vin en oerhört exklusiv vara och endast förmögna hade råd att dricka Chablis. Det franska kungahuset var Europas stora trendsättare och kungahuset gillade Chablisviner. Det är väl också därför som Chablis är ett av de mest förfalskade och kopierade viner i vår vinvärld. Chablis har delat in sina viner i fyra kategorier beroende på vingårdens belägenhet. Petit Chablis som är den enklaste, där vinerna oftast har en ung smak och väldigt hög syra, vilket kanske bäst lämpar sig till skaldjur. Nästa kategori är Chablis - eller Chablis Village som vissa i Frankrike kallar den - enligt burgundisk tradition. Chablis Village är den största appellationen och det vanligaste vinet från Chablis. De återstående högre kvaliteterna är först och främst Premier Cru, som har totalt 17 olika lagstadgade lägen. Ett vin som är Premier Cru kommer från ett utvalt läge som historiskt producerar bättre kvalitet än vad Chablis Village och Petit Chablis gör. Grand Cru-området är faktiskt ganska litet, endast 100 hektar, så det är fantastiskt att detta lilla område har kunnat ge Chablis en sådan nimbus vad gäller kvalitet. Grand Cru-kullen är uppdelad i sju olika lägen som alla i sin tur är uppdelade i ett stort antal delar som ägs av en mängd familjer och vinproducerande företag. Det största området är Les Clos som omfattar 25 procent av hela Grand Cruarealen. I Chablis förekommer det nästan aldrig någon försäljning av marken i de bästa lägena, detta för att priset är alldeles för högt - men också för att det inte är någon som vill sälja sina arealer. n PETER LANNESAND Vinkännare Temperaturmätaren Mikael Laweby 44 Det finns alltid något perspektiv i ett företag som behöver utvecklas. Tjänsten Temperaturmätaren innebär att jag kommer till företaget och genom min metod låter jag medarbetarna beskriva hur de upplever sin arbetssituation och hur den kan förbättras. Utifrån samtalen sammanställer jag sedan en aktivitetsplan. Ditt företag blir redo att gå från ord till handling på 3-4 timmar – inte månader. International Coach Federation Certifiering