Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Under helgerna har,
åtminstone mitt vinglas fyllts på till övervägande del med bubbel. Och lite vatten kanske? Nu när julen är över kan ekonomin vara lite ansträngd. Vi får hushålla med våra pengar, men ändå kunna låta oss njuta av ett gott vin. Så denna gång kommer här lite tips på vin som inte ruinerar dig. Frågan är om billigare vin verkligen smakar gott? Är budgetvin något för dig? Vin finns det gott om på Systembolagets hyllor, både budgetflaskor och lyxvarianter. I många fall följer kvalitén priset, men inte alltid. Det finns några riktiga fynd att göra för den som inte vill betala för mycket men ändå dricka gott. Vinerna i de högre prisklasserna är i princip alltid av hygglig kvalitet, men kommer man ner under hundralappen är variationen betydligt större. Så här kommer lite tips på de viner som presterar utmärkt utan att göra för stort hål i plånboken. /Text: Peter Lannesand IL CAPOLAVORO – APPASSIMENTO ROSSO 2021 / Italien / Art.nr 58643 / 71:Fänkålsoppa med mint- och chilimarinerade skaldjur Hälsorevolutionen kokboken: Maria Borelius / Bonnier Fakta Du behöver: (4 portioner • 30 min) 1 rödlök 2 vitlöksklyftor 2 fänkålsstånd 2 zucchini 1 l kyckling- eller grönsaksbuljong 1 dl solroskärnor basilika Marinerade skaldjur 1 röd chili eller någon mildare chili 20 myntablad 2 msk olivolja saft och zest av 1 lime 600 g skaldjur på burk (musslor, kokta räkor, krabba) eller från frysdisk Till servering Limeklyftor, citronolivolja, mynta, basilika, rostade sesamfrön När man hittar underbar fänkål i butiken, när den är sådär spröd och sådär skinande vit, är det frestande att laga en fänkålssoppa. För att snabbt fixa middag använder jag skaldjur på burk eller från frysdisken: koka räkor, musslor, krabba, gärna med min favoritmarinad på lime, mynta och chili. Fänkål, zucchini, basilika och lök ger fin näring till dina laktobaciller, alltså din mest effektiva tarmflora. Skaldjur av valfri sort ger bra fetter från omega-3 och fina proteiner. Mättande lågglykemisk mat, som är lugnande för magen när allt stormar. Gör så här: 1. Skiva chilin till marinaden. Hacka myntan. Rör ihop olivoljan med chili, mynta, limesaft och limezest. Lägg i skaldjuren. Låt marinera i kylen i 15 minuter. 2. Skala och hacka rödlök och vitlök till soppan. Skölj, ansa eller skär fänkål och zucchini i grova bitar. Koka upp buljongen i en rymlig kastrull. Plonka ner allt i buljongen. Koka i 15 minuter. Låt svalna något om din mixer behöver det. Kör slätt i mixer med solrosfrön. Servera soppan i skålar, garnerad med basilikablad. 3. Ställ fram skaldjuren i sin marinad i en större skål och skicka runt. Låt alla ta skaldjur i soppan. Skicka runt limeklyftor, citronolja, mynta, basilika och extra solrosfrön för dem som önskar. Sötma Särtshögas bubbel värt en guldmedalj I Väderstad hittar man Särtshöga Vingård, en av världens nordligaste vingårdar. Anna och Niclas Albinsson planterade sina första vinstockar på gården år 2013 och har sedan dess haft visionen att producera världens bästa mousserande vin på druvan Solaris. I början av december kom Särtshöga Vingård ett steg närmare att nå sin vision då de tilldelades guldmedalj för sitt vin “Cuvée Tradition”. Anna och Niclas fick en guldmedalj för sitt bubbel. 16 NOLLELVA Madeleine Stenwreth har jobbat med vin i trettio år och är idag en av fyra personer i Sverige som kan titulera sig Master of Wine, vilket inom vinindustrin är en av de högsta kvalificeringarna man kan ha. Madeleine är anlitad världen över för att bedöma viner och i december bedömde hon sammanlagt 14 viner här i Sverige. Bland dessa delade hon ut två guldmedaljer, tre silvermedaljer och sexbronsmedaljer, varav Särtshöga Vingård erhöll det ena guldet samt ett silver och ett brons. Madeleine sade själv att vinet “Cuvée Tradition” är en ögonöppnare för de som tvivlar på potentialen det finns hos svenska mousserande viner. Vinsten blev ett kvitto på att Särtshöga Vingård är på rätt väg gällande att producera världens bästa mousserande vin på druvan Solaris. Sedan 2013 har vingården vuxit gradvis och idag består odlingen av 10 000 stockar. Idag fokuserar odlingen helt på mousserande vin då dess nordliga läge passar utmärkt för produktionen och då vinbönderna funnit en passion för just mousserande. Under sommarhalvåret kan man besöka gårdshotellet och uppleva hur det går till vid produktionen av ett prisbelönt mousserande vin. (JN) Fyllighet Syra STORIA DI FAMIGLIA – CHIANTI CLASSICO 2019 / Italien / Art.nr 73273 / 131:Här får du en genuin och tidlös Chianti med allt på plats – röda friska bär, körsbärskärnor, saftiga plommon, ett uns kakao och ett skönt tanninrasp. Stor varning utfärdas för ett fynd! Ett fylligt vin från det vackra Apulien, den italienska klacken. Doften är fylld av friska skogshallon, kryddor, kakao och torkade frukter. Mycket smak och en fin doft – allt ingår i detta vin. Servera gärna till en härlig köttgryta eller varför inte till ostbrickan. Ett mycket prisvärt vin som passar såväl vardagsmiddagen som söndagens stek Fyllighet Strävhet Syra SPIER SIGNATURE – SAUVIGNON BLANC SÉMILLON 2022 / Sydafrika / Art.nr 2234 / 81:Pigga hållbara droppar från Sydafrika, framställt på de lika pigga druvorna sauvignon blanc och semillon. Välgjort och välkomnande med smaker av apelsin, grapefrukt, rivet limeskal och tropisk frukt. Prislappen? Här får du ett bra vin till bra pris. Fyllighet Strävhet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Lena Koller