AMES 1
OMSLAGSPROFIL Mikael Åhrberg har spenderat de sen
aste 20 åren med att driva och utveckla hotell inom Scandic. Han tycker fortfarande att det är världens bästa jobb, och kan inte tänka sig något han hellre skulle vilja göra. Affärsstaden har träffat honom i det han själv kallar för en egen mikrovärld. »Hotellet är som en mikrovärld, du kan leva hela ditt liv här« TEXT: ANNA ADOLFSSON FOTO: BJÖRN LISINSKI V i träffas i frukostrestaurangen på Scandic Norrköping Nord, och Mikael Åhreberg rör sig ledigt bland både personal och stamgäster. Han hälsar på dem som vore de gamla bekanta och rycker in för att assistera med tidtagning när det visar sig att timern på restaurangens våffeljärn bestämt sig för att strejka. Med van hand levererar han sedan en perfekt gräddad våffla till den väntande frukostgästen samtidigt som han häller upp kaffe åt sig själv. Det är en gemytlig scen, som varit helt otänkbar för en hotelldirektör på Hilton, konstaterar han. – Det finns något som kallas ”Get together with the team” och en holländsk chef jag träffade en gång, planerade inom ramen för det att äta med personalen i matsalen tre gånger under ett år. Själv äter Mikael med sin personal varje dag, förutom om han har lunchmöten inbokade. Han förklarar att det här i Sverige fungerar helt annorlunda. – Jag har haft förmånen att få åka runt och möta vad Hilton egentligen är, och det var så spännande att få möjlighet att lära känna en sådan organisation på nära håll. Det är väldigt olikt Sverige. Vi är grabbarna från landet i jämförelse, berättar han och syftar på tiden då Scandic ägdes av just Hilton. 20 FAKTA: MIKAEL ÅHRBERG TITEL: Hotelldirektör BOR: Åby utanför Norrköping ÅLDER: 50 FAMILJ: Fru och 2 grabbar FRITID: Resa, ta en sväng med Jaggan och att vara ordförande i Åby Skytteklubb FAVORITRESMÅL: Att storstadsturista i Europa. MIKAELS VÄG MOT hotellkarriären började i slutet av 80-talet. En lördagskväll stod han då vid sin hovmästarpulpet och tittade ut över restaurangen medan han förberedde sig för att gå ner och fortsätta arbetspasset i nattklubben. Han trivdes bra med sitt jobb, men funderade på om han skulle orka jobba på samma sätt när han var 50 år. Svaret var nej, och tanken ledde till att han sökte in på universitetet och tog en ekonomexamen. – Det ekonomiska världsläget med 500 % ränta gjorde att just ekonomer inte var det mest eftertraktade när jag var klar, så jag hamnade i restaurangnäringen igen för det kunde jag. Det råkade bli här på Scandic Nord i Norrköping. Sedan dess har det varit inom Scandic han fortsatt att utvecklas, och det är en lång rad meriter som räknas upp när han börjar berätta. DET FÖRSTA CHEFSJOBBET var som biträdande hotelldirektör i Västerås, och i det ingick även att ansvara för hotellets bar och restaurang. När hotelldirektören lite hastigt bestämde sig för att sluta blev Mikael tillfrågad om att ta över och sa ja, absolut, direkt och blev därmed Sveriges yngsta hotelldirektör inom Scandic. – Jag har varit inom Scandic sedan dess, men gjort annat under tio av åren. Som jag ser det har det inte funnits anledning att ändra ett vinnande koncept. -97 blev jag erbjuden att ta över de två hotellen i Norrköping och sedan blev jag även draftad till att bli operativ chef och ingå i Scandic Sveriges ledningsgrupp, där jag ingick i fyra år. Under den tiden hann alltså Hilton köpa Scandic, en affär som värderades till nästan 9 miljarder svenska kronor och innefattade 133 hotell runt om i Europa. Scandic avnoterades från börsen, men köpet fick även mer påtagliga konsekvenser för cheferna i företaget. De ombads att söka om sina tjänster, men det var inte något Mikael var sugen på. Han avsade sig därför uppdraget som operativ chef och gick tillbaka till att fokusera på sina två norrköpingshotell, som han under hela tiden fortsatt att vara chef över. Det varade i ungefär ett år. – Efter ett år blev jag uppringd av vår Sr Vice President, som berättade att de ville att jag skulle