AMES 1
KRÖNIKA Utsikt från Villa Cafaggios vingård. Tosc
ana ett av de klassiska områdena i Italien. TOSCANA ÄR KANSKE det mest klassiska vinområdet i Italien. När man åker in med flyget från Tyrrenska havet mot Pisa så kan man se nästan hela Toscanakusten från flygplansfönstret. Min första tanke på Toscana och Chiantiviner är den bulliga flaskan med en ”bastkjol” runt omkring flaskan, och när man druckit ur den så använder man den som ljusstake. Toscana är så mycket mer än så. TOSCANA GRÄNSAR MOT LAZIO i syd, Emilia-Romagna och Ligurien i norr och Umbrien och Marche i öst. Området räknas till ett av de vackraste områdena i Italien och är världsberömt för sitt kök. När det gäller utvecklingen av vinnäringen så var det först kyrkan, men sedan adeln som spelade störst roll. Detta beror på att det var dessa grupper som i princip ägde all jord. Toscana har nämligen mer eller mindre alltid varit uppdelat (och fortfarande är) mellan ett antal Florensiska adelsfamiljer såsom Frescobaldi och Antinori, familjer som byggde upp stora godsegendomar som sysslade med vinodling och produktion. Redan på 1300-talet så var vinnäringen av stor betydelse, både den egna konsumtionen och exporten (framförallt till England) var betydande. Klimatet i Toscana är väldigt varierande och bestäms både av breddgraden, medelhavet och även av bergslandskapet. Ute vid kusten är det ett utpräglat medelhavsklimat med milda vintrar och varma somrar, inåt landet råder influenser av Medelhavet och Appenninerna, där vintrarna är kalla och frost ofta förekommer. TRADITIONELLT GÖRS RÖDVINERNA från Toscana av Sangiovesedruvan. Om man gör Chiantiviner måste den innehålla minst 80 % sangiovesedruvan, resterande använder man en inblandning (0-20 %) av andra röda druvsorter såsom Canaiolo, Colorino, Cabernet Sauvignon och Merlot. Under senare år har många vingårdar börjat introducera blandningar med andra druvor, som Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Merlot. Dessa druvor används för att skapa viner som kommit att kallas för ”Super-Toscanor”, eftersom de är fylligare än de viner som enbart är gjorda på Sangiovesedruvan. TOSCANA DELAS IN I FYRA huvudområden, Chianti med omgivningar, Brunnello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano och Maremma. Det vi mest känner till är nog Chianti med området Chianti Classico, men där det hänt mest under senare år dvs sedan egentligen mitten av 1990 talet är Maremma. Det område där man tävlar om att vara bättre än Piemontes Barolo är Brunello di Montalcino, vad gäller att vara Italiens bästa och dyraste vin. Brunellon är gjort på Sangiovese druvan och på Brunelloklonerna. Brunnello är en grupp kloner inom huvudgruppen Sangioveso Grosso ”stora Sangiovese” Här är det ett bättre läge (terroir), exempelvis varmare och torrare klimat, som gör att Sangiovese når en bättre mognad, resulterande i kraftfullare och rikare viner. Resultatet av vinifikationen, bland annat lång urlakning och flerårig fatlagring, blir ett mörkt och strävt vin med karaktär av körsbär, katrinplommon, kryddor, tobak och torra löv. Ett vin som måste lagras. n PETER LANNESAND Vinkännare 44