NG Gbg 1
SAMLINGSSERIE FRÅN MARIESTAD DEN STORA SMAKRESAN
med Mariestad nådde sin sista anhalt tidigare i år. Nu släpps hela samlingen specialöl i en limiterad utgåva. MARIESTADS LANSERAR NU en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de åtta limiterade brygderna från Den Stora Smakresan. Dessutom har de fyra resorna dokumenterats i en jubileumsbok med matrecept från en rad Årets Kock-vinnare såsom Filip Fastén och Thomas Sjögren. SAMLINGSSERIEN BESTÅR AV åtta 75cl-flaskor öl av olika karaktär. För att förvara dem tillsammans finns en mycket limiterad handarbetad samlingslåda i trä med metallbeslag och sigill att köpa till. Hela ölsamlingen går att beställa via Systembolaget och kostar 1848 kronor. BÄST I SVERIGE SVERIGES BÄSTA BARER enligt White Guide som testat närmare 100 barer över hela landet, både öl- och vin såväl som cocktailbarer. 65 av barerna kvalificerade sig för en full listning i guiden, såklart mest i storstäderna men även 14 barer som håller barfanan högt ute i landet. Vinnarna inom de olika segmenten med tillhörande motivering blev som följer. BÄSTA ÖLBAR: Omnipollos hatt, Stockholm ”För att på ett synnerligen kreativt sätt, med stor experimentlusta och kunskap utveckla allt som har med öl att göra; smak, doft, textur, råvara, utseende och upplevelse. Hela tiden med en humoristisk touch som adderar till helheten.” CHOKLADASKEN I MÅNGA HEM är de läckra pralinerna i chokladasken en självklarhet till vintermyset och speciellt under jultiden. DET ÄR EN tradition som svenskarna har burit med sig ända sedan 1940-talet. Nu har Bailey’s tillsammans med Chokladfabrikens Martin Isaksson tagit fram en nytolkning av den klassiska pralinasken. Baileys och Chokladfabrikens ask består av fem noga utvalda smakkombinationer med Baileys Original, Baileys Chocolat Luxe, Baileys Iced Coffee Latte samt Baileys Almande. Pralinasken har nio delikata praliner med dubbla uppsättningar av varje smak samt en härlig överraskning i mitten. Pralinasken finns till försäljning till och med 13 januari i Chokladfabrikens samtliga butiker och på deras webbshop, priset är 169 kronor. GLÖET, BUBBELGLÖGG VI ÄLSKAR GLÖGG, vi älskar bubbel. Vad vi inte är helt säkra på är en kombination av de båda. Men även om ett mousserande vin med glöggsmak låter bananas kan man naturligtvis inte låta bli att prova. GLÖET ÄR KRYDDAT i ”julens anda” med bland annat aromer av apelsin, citron, kanel, ingefära, vanilj och russin. Produkten serveras kyld och sägs vara perfekt som sällskaps- och välkomstdryck och tillsammans med salt tilltugg och julefterrätter. – Vi tyckte att det skulle sitta bra med ett nytt alternativ till den klassiska glöggen som välkomstdryck. Men när man själv blandar en drink av glögg och mousserande vin blir drycken lätt för söt. Vi ville att drycken skulle serveras kyld, men många kryddor får en sträv smak i låga temperaturer. Vi jobbade i flera år med utvecklingen innan vi hittade balansen mellan kryddmängderna och sötheten som täcker över strävheten, men vi är väldigt nöjda med slutresultatet”, säger Anette Raunio, VD för Glöet. BÄSTA VINBAR: Folii, Stockholm ”För att med bästa fingertoppskänsla balansera det vi mest önskar av en vinbar; dryckesutbud, mat, stämning och miljö. Men där inget varit något utan den ödmjuka och kunniga service som ser till att varje gäst får önskad upplevelse.” BÄSTA COCKTAILBAR: Tjoget, Stockholm ”För att outtröttligt driva både den svenska och egna cocktailutvecklingen framåt, med smakbalans, råvaran och nya kompositioner i fokus. Att dessutom, oavsett tryck, hålla imponerande servicenivå. I detta dryckespalats finns dessutom ambitiös vinbodega och ölkafé.” GIN & TONIC-GLÖGGEN ÄR TILLBAKA FÖRRA ÅRETS SUCCÉ från Stockholms Bränneri släpps återigen på Systembolaget. GIN & TONIC-GLÖGGEN blev en för Stockholms Bränneri oväntad försäljningssuccé förra julen. – Förra årets intresse för vår glögg var helt otroligt, våra 2 500 flaskor sålde slut på åtta minuter. I år tar vi högre höjd så fler ska kunna få tag på produkten och vi kommer att producera runt 6 000 flaskor, säger Anna Wikner. Gin & Tonic-glöggen bygger på Stockholms Bränneris Dry Gin och ett koncentrat från Swedish Tonic. Den är framtagen för att serveras uppvärmd som en glögg, och helt ekologisk. De första flaskorna släpptes dock redan i november, i Systembolagets beställningssortiment, så du behöver både tur och skicklighet för att hitta en. NR 12, 2018 | NÖJESGUIDEN 47