NG Gbg 1
KAN VI ÄTA LEVANDE DJUR? Skulle en gyllene medelv
äg mellan vegan och karnivor kunna vara att äta djur utan att döda dem? TEXT: PELLE TAMLEHT DET HAR RAPPORTERATS en hel del om hur vi i framtiden ska kunna ersätta köttet med något som är både trevligare för djuren och bättre än miljön. Ett sätt som det har skrivits spaltmeter om de senaste åren är att odla ”kött” från scratch. Det började som en ganska dyr process, eller ärligt talat jättedyr då kostnaden för den första färdiga hamburgaren bestående av 140 gram ”in-vitro”kött landade på knappt tre miljoner i slutet av 2013. Men bara två år senare hade prislappen sjunkit rejält, och samma forskare menade att det nu går att framställa en liknande burgare för i runda slängar runt hundralappen. MEN FINNS DET en möjlighet att äta kött från riktiga levande djur, utan att faktiskt döda djuret i fråga? Och är det något som praktiseras idag? Även om det är en något långsökt liknelse klipper vi idag till exempel håret av många djur och använder till att sy kläder av, detta utan att djuret skadas på något vis. Även den tidigare nämnda ”in-vitro”-burgaren odlades faktiskt fram ur muskelfibrer som tagits från en levande ko, utan att döda djuret i fråga. Det må vara smärtsamt att ta en biopsi, men i paritet mot 52 NÖJESGUIDEN | NR 12, 2018 att få en bult skjuten i pannan får det ändå ses som en relativt mild operation. Enligt samma princip borde det inte vara någon större historia att laga upp en blodpudding bestående av blod från en transfusion från en levande gris. HUMMERN HAR SOM djur av olika anledningar [Jordan B Peterson, red anm.] varit på tapeten i samhällsdebatten den senaste tiden. En egenskap detta djur delar tillsammans med bland annat krabban andra är att den har förmågan att reproducera vissa kroppsdelar, och kanske framför allt de smakmässigt utsökta klorna i det här fallet. Reproduktionen sker helt naturligt i det vilda, då det är en överlevnadsmekanism hos djuret. Om till exempel en trollhummer förlorar en klo så nybildas den vid nästa skalömsning. Skulle denna mekanism även kunna användas för att producera råvaror till exempelvis en delikat hummersoppa, utan att några djur har fått sätta livet till? JAG ÄR INTE den enda som har tänkt i de här banorna. I diskussionstråden ”Is there any way to harvest animal meat without killing them?” på Quora diskute”När jag kastrerar unga tjurar ber vissa av mina klienter att de borttagna testiklarna ska hållas i en ren skål så att de kan laga mat efteråt. Det finns många olika sätt att förbereda dessa prärieostron och smaken är inte dålig, men jag föredrar en riktig biff eller rostbiff, särskilt från en oxe som gräsbetat i tre år på Normandies gröna fält.” – Veterinär, Quora