NG Gbg 1
HOPPET ÄR DET SISTA Ölmagasinet c/o HOPS kämpar f
ör sin överlevnad. Under hösten pågår jakten på att nå 2 000 nya prenumeranter, annars dras sticket ut. TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN FÖR FEM ÅR sedan dök det upp. Magasinet c/o HOPS, en ledsagare för nyfikna ölentusiaster att hålla i handen i strävan efter nya smakupplevelser och lärdom. I samma takt som nya ölstilar blev rumsrena hos gemene man serverades snyggt paketerade texter för kunskapstörstande läsare. Ett unisont bifall från kritiker, läsare och producenter utvecklade sig plötsligt till något annat. I somras skrev redaktören Johan Holm texten ”Början på slutet” där han förklarade det prekära läget. Eftersom vi förstår vikten av att ha ett lika tjusigt som lärorikt ölmagasin vill vi gärna stötta kampen och tog ett snack med Johan om vad det handlar om. Du har försökt att samla ihop 2 000 prenumeranter och desperat räckt ut handen för att få det hela att gå ihop och för att inte behöva släcka lyset. Hur går det? – Ja, det är ett sätt för mig att kunna ta ett ordentligt kliv upp från den nivå jag är på idag, så att jag kan genomföra de idéer och drömmar jag har för c/o HOPS utan att jag helt ska ta slut på mig själv och de människor jag har omkring mig i min vardag. Och kampanjen har hittills varit lyckad, jag har fått fantastisk uppbackning från branschen som delat och pushat för nya prenumeranter. Jag har också fått en hel del mail och meddelanden från folk som redan prenumererar som vill berätta hur mycket c/o HOPS betyder för dem och hur inspirerande de blir av det jag gör vilket såklart är superroligt och ger mycket energi för att kämpa vidare. Så hur ser de olika framtidsscenariona ut? – Jag kommer under hösten kämpa för att få ihop de 2 000 nya prenumeranterna. Men om inte det lyckas blir det endast fyra nummer till efter årets sista - så att de som lagt prenumerationer under hösten ska få de fem nummer som en prenumeration innehåller, och c/o HOPS 28 under hösten 2019 blir det sista som släpps. Det skulle verkligen göra ont att lägga ner sin dröm, men hälsan är trots allt viktigast. Lyckas kampanjen gå i mål, ja då kommer jag ta in hjälp som kommer kunna utveckla både magasinen och sajten, och frigöra tid för mig så att jag kan fokusera ytterligare på det jag kan bäst, vilket är att göra magasin. Med större budget, hur skulle man kunna utveckla c/o Hops? – Dels så går det åt mycket tid för mig att svara på kundmail och sköta prenumera56 NÖJESGUIDEN | NR 12, 2018 tionsservicen vilket är något som jag behöver hjälp med att sköta så att jag kan fokusera på annat. De som driver enmansföretag vet att man behöver hoppa runt på en jäkla massa olika ”stolar” vilket tar både tid och ork, det behöver jag komma ifrån. Men sedan handlar det om att utveckla hela c/o HOPS som varumärke, magasinet är bara en del av alla produkter och event som utgör c/o HOPS. Jag vill vara med och utveckla och utbilda om ölets värld för ännu fler, och då behöver kunskapen spridas på fler ställen och inte enbart i form av en klassisk journalistisk produkt. Men det ska fortfarande vara välpaketerat och kunskapsdrivet. kände jag att jag vågade köra igång. Sommaren 2013 släpptes första numret och sedan dess har det blivit ytterligare 21 nummer. Om vi spolar tillbaka, hur började egentligen ditt drömprojekt som du har sagt att c/o Hops är? – Den korta versionen är att jag alltid haft en dröm om att driva mitt eget magasin, och när jag 2012 jobbade för ICON Magazine, vilket jag fortfarande gör, dock inte så mycket längre, och Bonnier Tidskrifter som då gav ut ICON kapade antalet utgåvor och samtidigt min tid där, så kände jag att jag nu kunde lägga den extra tiden på att göra mitt eget magasin. Då hade jag en säljkille som jobbade för mig, och vi fick frågan av en marknadschef på ett öl- och vin-importbolag om att göra en kundtidning för dem. Då jag har ett stort intresse för mat och dryck och fått mer intresse för den växande ölvärlden så var det inget jag ville göra, utan jag ville göra en egen produkt där innehållet och formen helt kunde styras själv utan att vara beroende av det bolagets sortiment. Och med marknadschefens besked om att istället köpa ett par av annonserna i de första numren Berätta om resan sedan dess och Hops-äventyrets toppar och dalar? – Jag kan väl så här när jag kollar i backspegeln se vad som var mitt största misstag. Det var att jag inte frontade c/o HOPS från dag ett, det jag la alla mina pengar och tid på. Jag ville vara någon som höll ihop det bakom kulisserna, producera utan att synas och låta c/o HOPS bli det som läsarna kände igen. Det var något som folk i min omgivning utnyttjade och det kostade mig till slut nästan hela bolaget. Sommaren 2017 upptäckte jag att jag inte bara blivit förtalad och lurad utan även blåst på annonsbokningar vilket resulterade i en total katastrof. Jag har väl så gott som hämtat mig från det, men det har varit en jävligt tung tid. Och om man kollar mot topparna så har de varit många och fantastiska och de gör ju såklart att man vill driva c/o HOPS vidare. Några av guldkornen från åren är alla resor som tagit mig runt i världen och gjort att man träffat fantastiska människor. Bland annat för Japan-numret som släpptes 2016. Men även kommande numret från Austin och BBQ-världen, och såklart när jag förra hösten var i New York och besökte formgivarlegenden Milton Glaser i hans studio där han var med och grundade New York Magazine för 50 år sedan. Milton är mannen bakom Brooklyn Brewerys design och den intervjun är en del av numret som släpps i början av 2019 med temat branding och design. Vad är din personliga relation till öl och hur utvecklades intresset? – Som sagt så har jag alltid gillat mat och dryck, men under åren med c/o HOPS har den såklart ökat enormt mycket. Kunskapen om hur man kan matcha öl och mat och skapa magi, gör att man bara vill fortsätta hitta fantastiska kombinationer. Det är något jag också brinner extra mycket för och vill lära fler, jag tror också att många krogar och restauranger skulle kunna vinna mycket på att satsa mer på kunskap om öl. Vet att det är en snudd på omöjlig fråga, men har du några favoritöl, vad vill du dricka precis idag till exempel, och hur, och med vad, får man den bästa ölupplevelsen? – Hehe, ja det är svårt. Jag är verkligen ”allätare”. Vissa dagar vill jag ha något riktigt humlejuicigt, andra dagar en krispig pilsner. Jag känner också att jag blir mer och mer nyfiken på de fatlagrade sura ölen och komplexiteten efter år av lagrande. Men om jag ska välja en just idag så skulle det bli Saison Dupont Cuvée tillsammans med Fish Tacos, den kombinationen slår det mesta. Hur har du som ölmagasinspublicist märkt hantverksölsboomen och gemene mans ökade intresse för olika sorters öl och hela kulturen? – Absolut, det har hänt otroligt mycket senaste åren även om jag tycker att det stannat av lite grann senaste året, men jag tror att det bara är en platå inför nästa uppåtgående kurva. Jag märker att det finns ett enormt kunskapssökande hos dem som precis upptäckt mer smakrik öl, och de är många. Så med hjälp av krogpersonal och plattformar som c/o HOPS tror jag att man kan få väldigt många fler att upptäcka ölets fantastiska värld. Det är ju trots allt världens äldsta dryck med mängder av smaker, som med industrialiseringens utveckling endast blivit en smak i form av smakfattig lager. När nu ölets alla smaker återupptäcks ökar potentialen för öl och folk upptäcker att öl är mer än bara en lager. Öl är mer än en dryck snubbar dricker när de kollar fotboll. Öl är en dryck för alla vid alla tillfällen. Förutom ditt eget magasin, vad bör man läsa för att hålla sig uppdaterad i världen av öl? – Jag tycker att GoodBeerHunting.com gör bra grejer. Vill man hålla sig uppdaterad på den svenska ölvärlden så är BeerNews.se ett alternativ.