AMES 1
PÅ TJÄNSTERESAN Stockholm ÖLKYRKAN TEXT: REDAKTIO
NEN FOTO: PRESSBILD Den som väntar på bra öl väntar nog aldrig för länge. Omnipollos kyrka i Sundbyberg har äntligen låst upp dörrarna, och den två år långa kön har släppts in till sin efterlängtade ritual. Men det var för närapå två år sedan duon bakom Omnipollo för första gången besökte den före detta kyrkan i Sundbyberg. De föll pladask, köpte den, flyttade in och började brygga öl men det var inte möjligt att släppa in den törstiga allmänheten för att smaka på frukterna förrän i oktober i år. Kyrkan är såklart Omnipollos första egna bryggeri och efter tio år som hyllade fantombryggare så måste det vara skönt att ha fått ett fysiskt hem. Kopplingen mellan kyrkor och öl är ju heller inte direkt banbrytande, det har funnits ölbryggande munkar i långt över tusen år, men det är en spektakulär lokal, och att matcha det med spektakulär öl är såklart en utsökt idé. Ölkyrkan erbjuder 13-16 fatöl plus burkar och matmenyns obestridda konung är hamburgaren. – Jag är lite av en geek när det kommer till hamburgare och vi har en urduktig kollega som tagit fram en meny som tar avstamp i hamburgare, berättar Henok Fentie som vi fångat efter några veckors ”överraskande” succé - well, kanske för honom. Ni har haft öppet lite över en månad nu och det verkar som stor succé - ni har redan utökat öppettiderna - hur har ni upplevt öppningen och är ni verkligen överraskade över hur mycket stockholmarna har längtat efter att gå ut och dricka bra öl? – Ja, det har varit helt galet! Det har varit tre gånger så mycket folk här som vi räknade med i bästa fall. Men ni skulle först flytta in för kanske ett och ett halvt år sedan. Hur frustrerande har det varit att behöva vänta så länge på att öppna kyrkan för allmänheten? – Tiden har gått åt till att få ölproduktionen på plats vilket känns skönt såhär i efterhand. Men ja, med en takhöjd på 18 meter så var det ganska ensamt här inne mitt under pandemin. Var det egentligen bara en tidsfråga innan Omnipollo skulle ha sitt eget bryggeri? – Hm, inte egentligen. Vår ambition är att brygga och sälja ölen på samma plats. Att förmedla en idé om vad öl kan vara oavsett om det gäller Europa, USA, Asien etc. Vi kommer från Stockholm och det är vår viktigaste marknad. Därför blev det ett bryggeri här. Ni hade 3 Sons på besök för en taproom takeover häromsistens. Kommer vi få se många liknande events i Sundbyberg? Vad har ni på listan? – Absolut! Vi har rest runt och besökt bryggerier runtom i världen i över ett decennium och vill bjuda tillbaka. Just nu har vi cirka tio bryggerier som bekräftat att de kommer så fort världen öppnar upp. Vi uppdaterar kyrkans instagram regelbundet för mer information. Som gamla fantombryggare så har ni såklart pysslat med samarbeten hela vägen men på senaste tiden har ni bland annat gjort ett par lite mer utsvävande samarbeten med O.P Anderson. Vad kommer härnäst och har ni något önskesamarbete? – Vi lever för samarbeten. Det är det bästa vi vet. O.P. var superkul! – Vi har samarbetat med musiker tidigare och drömmen just nu skulle vara att göra ett samarbete med Robyn. Ok. Det är snart julölsäsong, vilket eller vilka öl kommer finnas på ert julbord? – Omnipollo Levon, Noa Pecan Mud Cake och massa pilsner. God Jul! ® Malmö UNG SVENSK FORM I MALMÖ TEXT: REDAKTIONEN FOTO: MIRJAM HEMSTRÖM Stockholm VÄRLDSMÄSTARDUO ÖPPNAR KROG I STOCKHOLM TEXT: REDAKTIONEN Daniel Haynes och Anders Karlsson, båda med ett förflutet i det Svenska Kocklandslaget, öppnar en ny restaurang på Östermalm i Stockholm. Namnet på den nya krogen, som öppnat på Kungstensgatan 9, är Animo. Ordet Animo betyder själ på esperanto, som också i sin tur råkar vara namnet på Daniels tidigare arbetsplats. – Vi valde att kalla stället Animo på grund av att vi jobbar med det vi älskar och lägger ner vår själ i, något som vi vet kommer märkas när man kommer till oss, säger Anders och Daniel. Närheten mellan kök och gäst kommer vara en stor del i upplevelsen på Animo, och fokus kommer även att läggas på en cocktailbar som har lika höga ambitioner som köket. – Vi siktar på en hög nivå utan att vara pretentiösa. Vårt mål är att skapa en plats som vi själva skulle gå till, där alla är välkomna och kan känna sig som hemma, kommenterar Anders och Daniel. Båda kockarna har tidigare ingått i det Svenska Kocklandslaget, där Anders numera har rollen som coach. Animo öppnade i mitten av november. ® Ung Svensk Form är en arena för ung, svensk design som uppmärksammar behovet av att skapa kreativitet inom designarbetet. Om att tro på sin idé och genomföra den. Att våga leka, pröva och undersöka fritt, utan krav på anpassning till marknaden. Den årliga utmärkelsen Ung Svensk Form 2021 visar verk av 26 unga formgivare som kommer att bidra till att förändra och förbättra framtiden. De gör det med möbler, mode, hantverk, film och förstärkt verklighet. Men framför allt: de gör det med hjärtat. Många av projekten i årets upplaga tar avstamp i den pågående klimatdebatten och undersöker på olika sätt hur vi kan leva mer resurssnålt och hållbart. Ung Svensk Form visas på Form Design Center till och med 16 januari. ® MARTIN MOSES FINKROG I GÖTEBORG TEXT: REDAKTIONEN Martin Moses, vinnare av Årets Kock 2019, slog i 0ktober upp portarna till restaurang Human vid Skanstorget i Göteborg. Krogen är av typen fine dining, något som Moses är van vid sedan sin tid som kökschef på stjärnkrogen SK Mat & Människor. Välj mellan fem eller sju serveringar. ® 39