NG Malmö 1
MED FALKÖGA FÖR GODA VINER Gheppio bjuder på piem
ontisk kärlek i succévinerna från importören Budbreak. TEXT: PÄR STRÖMBERG NÄR ARTISTEN PETTER Alexis Askergren och vinimportören Gabriel Enning startade Budbreak AB så började de ganska omgående att prata om att göra en egen ”lineup” med viner, där de kunde få inflytande över hela processen; alltifrån hur vinerna gjordes, till etiketter och marknadsföring. – När man har importerat och sålt andra producenters viner i åratal så uppstår det en idé i bakhuvudet om att någon gång få göra sin egen grej, sitt eget vin, sitt eget brand, berättar Gabriel Enning. Eftersom det var kärleken till Piemonte som förde de två samman så bestämde de sig för att starta där. De tog kontakt med kooperativet i Barolo, Terre del Barolo, och inledde en diskussion om hur de skulle kunna gå tillväga. – Det visade sig att Terre del Barolo vinifierar alla sina odlare separat och att det därför fanns en uppsjö av viner att välja mellan och att vi kunde få möjlighet att skapa olika blends från dessa basviner, och hitta en stil vi gillar och kan stå för, fortsätter han. VÄRT ATT NÄMNA i sammanhanget, som kanske inte så många känner till, är att det finns en myriad av vinodlare i Barolo, Barbaresco och Roero som har vingårdslägen i absolut toppklass runt och i La Morra, Serralunga d’Alba, Monforte d’Alba osv. Anledningarna till att de inte producerar vin under egen etikett kan vara flera; antingen har de inte råd att bygga ett eget vineri, eller så har de noll intresse av att åka runt på vinmässor i världen och marknadsföra sina produkter. De kanske helt enkelt njuter av att ta hand om en bit mark med fina vinrankor och är nöjda med det. IDÉN MED GHEPPIO (gheppio betyder jaktfalk/tornfalk på italienska) kom från Gabriels och Petters observation att det finns en tradition av att avbilda olika djur på vinetiketterna i Piemonte. Gabriels farfar var fågelskådare och jaktfalken var hans favoritfågel, dessutom var han en fantastisk människa. – Det kändes rätt att göra det här vinet lite som en homage till honom. Sagt och gjort: Petter ritade en falk i bläck och den blev så jäkla bra. Vi älskar den lite punkiga stilen som etiketterna har, jämfört med de oftast rätt uppstyrda etiketter som används i området, avslutar Gabriel. JUST NU FINNS fyra olika viner under Gheppio-labeln i Systembolagets beställningssortiment och Gabriel Enning har kommenterat sina viner här nedan. 2016 BAROLO GHEPPIO (nr 53684, 259 kr) Det här är en klassisk traditionell Barolo med vacker parfym, markerade, men söta tanniner och lång eftersmak. Den är supergod att dricka nu och kommer att utvecklas fantastiskt fint med lagring 36 NÖJESGUIDEN | NR 12, 2021 fram till åtminstone 2030, men säkert ännu längre. Drick den till en krämig tryffelpasta eller en mustig höstgryta med svamp. Gheppio Barolo kommer från tre olika odlare i tre olika byar: Elio Fenocchio i Serralunga d’Alba, Paolo Boffa i La Morra och Monia Rullo i Monforte d’Alba. Vi har valt att göra Gheppio Barolo så traditionellt som det bara går, dels när det gäller vinmakningen, men även med druvurvalet. 20 DAGARS SKALMACERATION och sedan lagring i botti om 50 hektoliter. Innan det blev populärt med vingårdsviner i Barolo, så ansågs det korrekta sättet att göra Barolo vara att blanda druvor från olika delar i Barolo-distriktet för att få en komplex och balanserad Barolo. ”Så har också vi valt att göra med Gheppio. Vi får den mörkare frukten och tanninerna från Serralunga d’Alba, elegansen och parfymen från La Morra samt kraften och djupet från Monforte d’Alba. Att vi fått möjlighet att göra en årgång 2016 är ju även det en dröm som går i uppfyllelse. 2016 är en riktigt stor årgång som rankas till de bästa i Barolo genom alla tider.” 2018 GHEPPIO LANGHE NEBBIOLO (Nr 51750, 145 kr) 100 procent handskördade druvor som sedan vinifierats och lagrats i en blandning av botti och tine (stora ekfat) samt ståltank, för att bevara maximalt med fruktighet. Silkiga, men tydliga tanniner och en djup kärna av söt körsbärsfrukt. I doften finns massor av viol, kryddor och lakrits. “Vår Langhe är gjord precis så som vi vill ha vår nebbiolo. Det är magiskt gott till en krämig svamprisotto eller spänstig färsk pasta med salvia och smör. Druvorna kommer från odlare som Paolo Boffa i La Morra, Elio Fenocchio i Monforte d’Alba samt Rosalba Zito, Luca Cogno och Giovanni Alessandria i Novello.” 2018 GHEPPIO BARBERA D’ALBA (Nr 51753, 135 kr) Inget vin är väl lika användbart till pizza, pasta och italienska charkuterier som Barbera, folkets druva och vin. Barbera har inte så mycket strävhet, men desto högre syra. Aromer av svarta körsbär, björnbär, mint och örter. Druvorna kommer från odlare som Roberto Giachino och Carla Magliano i Alba, Emanuele Cagnasso och Paolo Colla i Diano d’Alba samt Christiano Oberto i La Morra. “Vi ser alltid till att ha ett gäng flaskor Barbera hemma, och nu har vi skapat vårt egna ultimata husvin! Så här när vi fick bestämma ville vi ha en liten touch av ekfat för att runda av syran och ge vinet mer komplexitet och struktur. Därför har Gheppio Barbera d’Alba fått fyra månaders lagring i franska, begagnade barriquer och därefter ytterligare tio månader i stora ekfat. Det är livsfarligt gott i all sin fruktighet.” 2020 GHEPPIO ROERO ARNEIS (Nr 53685, 145 kr) Vitt vin som är gjort på druvor som växer runt omkring staden Vezza d’Alba i Roero. Vingårdarna ägs av producenten Cantina del Nebbiolo och druvorna köps in från dem men vinet är gjort i Terre del Barolos vineri. Både jäsning och lagring äger rum i ståltank för att bevara maximal fräschör i frukten och vinet genomgår inte malolaktisk jäsning. “Det är ett underbart aperitif-vin att servera innan middagen till kallskuret och oliver eller till en bit varmrökt lax med avokadosallad.”