NG Malmö 1
ÖLKYRKAN Den som väntar på bra öl väntar nog aldr
ig för länge. Omnipollos kyrka i Sundbyberg har äntligen låst upp dörrarna, och den två år långa kön har släppts in till sin efterlängtade ritual. TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN DET VAR FÖR närapå två år sedan duon bakom Omnipollo för första gången besökte den före detta kyrkan i Sundbyberg. De föll pladask, köpte den, flyttade in och började brygga öl men det var inte möjligt att släppa in den törstiga allmänheten för att smaka på frukterna förrän i oktober i år. Kyrkan är såklart Omnipollos första egna bryggeri och efter tio år som hyllade fantombryggare så måste det vara skönt att ha fått ett fysiskt hem. Kopplingen mellan kyrkor och öl är ju heller inte direkt banbrytande, det har funnits ölbryggande munkar i långt över tusen år, men det är en spektakulär lokal, och att matcha det med spektakulär öl är såklart en utsökt idé. Ölkyrkan erbjuder 13-16 fatöl plus burkar och matmenyns obestridda konung är hamburgaren. – Jag är lite av en geek när det kommer till hamburgare och vi har en urduktig kollega som tagit fram en meny som tar avstamp i hamburgare, berättar Henok Fentie som vi fångat efter några veckors "överraskande" succé - well, kanske för honom. Ni har haft öppet lite över en månad nu och har redan utökat öppettiderna - hur har ni upplevt öppningen och är ni verkligen överraskade över hur mycket stockholmarna har längtat efter att gå ut och dricka bra öl? – Ja, det har varit helt galet! Det har varit tre gånger så mycket folk här som vi räknade med i bästa fall. Men ni skulle först flytta in för kanske ett och ett halvt år sedan. Hur frustrerande har det varit att behöva vänta så länge på att öppna kyrkan för allmänheten? – Tiden har gått åt till att få ölproduktionen på plats vilket känns skönt såhär i efterhand. Men ja, med en takhöjd på 18 meter så var det ganska ensamt här inne mitt under pandemin. Hur har pandemin i övrigt påverkat er som bryggeri, jag tänker på försäljning, sätt att jobba och så vidare? – Vi planade ut under pandemin efter många år av stark tillväxt. Varken upp eller ner. Det blev ett år med många investeringar och förberedelser istället för festivaler. Efter tio år utan att stanna upp så kanske det behövdes. 40 NÖJESGUIDEN | NR 12, 2021