NG Malmö 1
Krog EN KOREANSK LUNCHLÅDA Det här är historien o
m Dosirak – en kulturell mötesplats med autentisk koreansk mat. TEXT OCH FOTO: PIERRE ORSANDER NÄR DU PASSERAR den lilla restaurangen med logotypen Dosirak typograferat på fönstret ser det måhända inte mycket ut för världen. Men det är när du väl stiger in genom dörren som du inser att det är en av stadens mer framträdande exempel på viktiga kulturinslag – och det som gör Malmö till den multikulturella staden vi är så stolta över. HISTORIEN OM DOSIRAK, vilket betyder lunchlåda på koreanska, börjar med den lika glada som godhjärtade kvinnan Seungwee Nah - ägaren bakom denna, mångt och mycket förbisedda, lilla diamant. Dosirak öppnades mitt under rådande pandemi för ett och ett halvt år sedan med syftet att bli en representant för Korea i Malmö – där maten blir en kulturell mötesplats och där stammisarna blir Seungwees personliga vänner. MEN TROTS RESTAURANG som koncept är det inte maten, eller för den delen ens matlagning, som är av större intresse för Seungwee. Hade hon själv fått välja hade hon hellre diskat, berättar hon. Vad hennes hjärta verkligen brinner för är det personliga mötet som uppstår när hon får möjligheten att bjuda både nya och gamla gäster på en del av hennes kultur i form av mat, tillagad precis så som den gjordes av hennes matkunniga mormor och mor i Korea under sin uppväxt. Det är då, enligt hon själv, verkligen lär känna Sverige. MEN HUR SEUNGWEE hamnade specifikt i Sverige är egentligen lite av en slump. Hon föddes i en mindre by i de södra delarna av Sydkorea, och vid sju år ålder flyttade hon för att bo i huvudstaden Seoul. Under den tiden föddes en dröm och fascination om att uppleva livet utanför Sydkorea vilket ledde till utlandsstudier i Tyskland för att studera litteratur under två år, något som samtidigt gav möjlighet att utforska de större delarna av Europa. En erfarenhet och upplevelse som i dåtidens Sydkorea var väldigt ovanligt att inneha. EFTER ATT DÄREFTER ha jobbat större delen av sin karriär i Sydkorea som manusförfattare inom TV-branschen och spelbranschen kom hennes parter över en jobbmöjlighet i Sverige. Även om hon då mest kände till IKEA, ABBA och Nobelpriset var möjligheten av en flytt mött med glädje och spänning - även om det skulle innebära stora förändringar för en familj med tre barn. EFTER EN FLYTT till Sverige upptäckte hennes partner att Selma Lagerlöfs bok om 70 NÖJESGUIDEN | NR 12, 2021 Nils Holgersson, en bok som Seungwee hade läst i Korea som barn, hade ett svenskt ursprung. Efter att ha läst om den igen som vuxen blev hon så pass inspirerad att familjen bestämde sig för att ta en resa genom Sverige i Nils Holgerssons fotspår. En resa som blev den koreanska reseboken Walking in Sweden, the land of Pippi and Nils. Ett verk rekommenderad i Sydkorea till högskolestudenter och prisad som rekommenderad kulturell bok av Publication Industry Promotion Agency of Korea. DET ENA LEDDE till det andra, och kort därefter därefter släppte hon även boken My Diary in Sweden, en guide om att leva och bo i Sverige. Med det började hon dessutom skriva en kolumn om livet i Sverige i en Sydkoreansk tidning med tre miljoner läsare. Det vi i Sverige ofta tar för givet om vår egen kultur och historia anammar Seungwee istället med största fascination, och med två publicerade böcker och en spalt i Korea om svensk kultur finns det ingen tvivel om att sätt att lära känna en kultur är något hon reflekterat en del kring under sin tid i Sverige. DET SOM HENNES återkommande stammisar, eller privata gäster som Seungwee gärna kallar dem, uppskattar allra mest med Dosirak är de högst autentiska koreanska smakerna. Trots att hon inte är kock, så har hon en stark bild av hur koreansk mat bör smaka från barndomen - något som även kan intygas av hennes besökare av koreanskt ursprung. Så pass att de anser att restaurangen smakar mer traditionellt koreanskt än mycket av det som serveras i nutidens nya Korea, något som Seungwee förklarar ligger mycket i smakerna som sker vid fermentering. En jäsningsprocess som är ett vanligt inslag i traditionella koreanska såser samt det självklara tillbehöret till varje koreansk måltid - kimchi. NÄR MAN FRÅGAR Seungwee vad hon själv gillar med koreansk matlagning berättar hon att det är harmonin och mångfalden av olika smaker och ingredienser som sammanförs, där rätten Bibimbap är ett gyllene exempel detta. Det är också en av de få men noga utvalda rätter hon erbjuder på menyn utöver bland annat Korean Fried Chicken och Japchae. NÄR PANDEMIN ÄR förbi vill Seungwee börja hålla matlagningskurser i koreansk matlagning och hitta tid att gå till biblioteket samt läsa och skriva på sitt tredje bokprojekt. Men tills dess finner man henne på Dosirak, varje dag, för en ny möjlighet att få ta en tugga av både min och din kultur och historia samtidigt som hon helhjärtat öppnar upp sig om sin egen – alltid med ett glatt och välkomnande leende på läpparna. Dosirak ligger på Östra Tullgatan 4.