KonferensVärlden 1
KonferensVärlden Mötesnytt med en touch av jul
KonferensVärlden Moderna möten med historiska ving
slag
KonferensVärlden ”Jag är den som driver loket fram
åt”
KonferensVärlden Avskilda möten för ökad effektivi
tet och gemenskap
KonferensVärlden Höj mysfaktorn på kontoret
KonferensVärlden Event kalender 2024
KonferensVärlden Talarnas – hållbara talarbyrån av
och med talare
KonferensVärlden Köksmästarnas festliga recept
Mat & Dryck Grand Hotel Saltsjöbaden Oxkind med p
otatispuré, rödvinssky, picklade kantareller, sidfläsk, potatiscrisp och friterad grönkål Ett recept av köksmästare Jon Lindstedt INGREDIENSER 2 PERSONER TVÅ OXKINDER 1 FLASKA RÖDVIN 1 LITER OXFOND 1 GUL LÖK 2 MORÖTTER 5 KVISTAR BACKTIMJAN 3 KLYFTOR VITLÖK 200 GR KANTARELLER 2 KVISTAR MED GRÖNKÅL 1 KG MOSPOTATIS (SPARA NÅGRA POTATISAR TILL ATT FRITERA) 2 DL MJÖLK 1 DL GRÄDDE 200 GR SMÖR Gör så här: Marinera den putsade oxkinden i rödvin (så att köttet täcks), färsk timjan, lagerblad, skivad gul lök, slantad morot och några krossade vitlöksklyftor över natten. Häll marinaden i en kastrull och koka upp den. Medan marinaden kokar så bryner du på oxkinden i en stekpanna så att den får färg. Lägg den i kastrullen och häll på oxfond så köttet täcks. Sjud under lock tills köttet nästan faller isär. Lyft köttet och sila fonden i en ny kastrull. Smaka av fonden med salt, svartpeppar, sherryvinäger och lite muscovadosocker. Red skyn med maizena och lite smör. Koka mospotatis tills den är klar. Häll av vattnet och passera potatisen. Värm lite mjölk och grädde. Vispa i det rumstempererade smöret med den passerade potatisen. Tillsätt gräddmjölken 56 tills du får en fin och len puré. Smaka av med salt. Koka de tvättade kantarellerna snabbt i lättsaltat vatten. Koka upp en lag av 1 del ättika, 2 delar vatten och 2 delar socker. Häll detta på de förvällda svamparna och kyl ner. Stek dessa sedan med lite av vätskan i en stekpanna tills vätskan försvinner och tillsätt sedan smör. Smaka av med salt. Plocka grönkål från stjälken och fritera på 150 grader tills den blir krispig. Lägg på hushållspapper och salta bladen lätt. Riv skalad mospotatis f int på ett rivjärn. Spola potatisen under rinnande kallt vatten i tio minuter. Sila och pressa bort vattnet. Fritera potatisen medan den ligger i en finmaskig sil (annars flyter den ut i fritösen). Doppa den minst två gånger tills den får en fin gyllene färg. Häll av på hushållspapper och salta lätt.