TIDNINGEN TILLVÄXT Lövtimmer på väg in på marknade
n
TIDNINGEN TILLVÄXT Granbarkborrens angrepp kan gyn
na svensk gran
TIDNINGEN TILLVÄXT Uppsving för havre gör att pris
et stiger
TIDNINGEN TILLVÄXT Islands återbeskogning är ett f
ramgångsprojekt
TIDNINGEN TILLVÄXT Blåsippan ute i backarna står –
i hundra år
TIDNINGEN TILLVÄXT Ferry vill bli världsbäst
TIDNINGEN TILLVÄXT Solpaneler på inmarsch – tufft
för vindsatsningar
TIDNINGEN TILLVÄXT Klimatsmart köttproducent
GÅRDSREPORTAGET Köttlådornas ekonomi Ingmar Thuli
n äger och sköter djuren. Jens Thulins enskilda firma köper de slaktade kropparna. Alla priser är exklusive moms. Inköp: 52 kronor per kilo slaktvikt, som är 400–420 kilo per djur. Priset inkluderar att Ingmar kör djuren till slakt och hämtar de färdiga köttlådorna. Kostnader: Slakteriet tar cirka 6 000 kronor per djur. Det inkluderar styckning, hängning och paketering. Styckningsutbyte: 71–73 procent. Det blir alltså cirka 285–305 kilo att sälja per kropp. Utpris: Konsumenten betalar cirka 111 kronor per kilo (139 kronor inklusive moms). Omsättning: Ungefär 4 djur slaktas per månad. Det ger en omsättning på 100 000–150 000 kronor i månaden på köttlådorna. Om köttet luktar lite surt när man packar upp det är det bara kött i paketet, inga tillsatser. Det får gänget på Vismarlövsgården ofta förklara för kunder. Enligt familjen Thulin är det vanligt att lantbrukare går i försvarsställning och hellre vill behålla allt som det är. Det är också vanligt att förminska sina egna möjligheter och sitt eget ansvar, i förhållande till andra parter på marknaden. Det skulle branschen vinna på att komma ifrån. Ingmar Thulin menar vidare att den lokala Ica-handlare som är villig att ha flera grönsaksleverantörer från bygden knappast kan åka runt och knacka dörr. Odlare som är rädda för att någon fiffig entreprenör ska gå in som mellanhand och sno marginalen vid odling av nya proteingrödor borde istället sträcka på sig och ta kontroll. – Lantbrukaren är ju en entreprenör, påpekar Jens Thulin. ALLA TRE TYCKER att Vismarlövsgården tjänar ekonomiskt på att de försöker jobba klimatsmart. Arealen är på 75 hektar, som används till vallodling och bete. Genom samarbete med Ingmar Thulin går ut till korna en gång per natt under kalvningssäsongen från november till maj. Den här lilla kalven är ungefär en vecka gammal. > Vismarlövsgården Plats: Vismarlöv nära Klågerup i Skåne. Storlek: 75 hektar. Ägare: Ingmar Thulin. Anställda: Nej. Djur: Cirka 55 dikor plus rekrytering. Omsättning: Cirka 2 miljoner kronor inklusive lite jobb med grävmaskin. Nya verksamheter För två år sedan köpte Jens Thulin närliggande Assartorps Säteri. Där driver hans och Matilda Jarbins olika företag ett mikrobryggeri. De arrangerar även event och hyr ut lokalerna till konferenser och fester. I anslutning till den egna bostaden i Vismarlöv är en gårdsbutik under uppbyggnad. Tillväxt 31
TIDNINGEN TILLVÄXT WWF:s matexpert ger grönt ljus
för ekokött
TIDNINGEN TILLVÄXT Grön finansiering bidrar till e
tt hållbart samhälle