TIDNINGEN TILLVÄXT Lövtimmer på väg in på marknade
n
TIDNINGEN TILLVÄXT Granbarkborrens angrepp kan gyn
na svensk gran
TIDNINGEN TILLVÄXT Uppsving för havre gör att pris
et stiger
TIDNINGEN TILLVÄXT Islands återbeskogning är ett f
ramgångsprojekt
TIDNINGEN TILLVÄXT Blåsippan ute i backarna står –
i hundra år
TIDNINGEN TILLVÄXT Ferry vill bli världsbäst
TIDNINGEN TILLVÄXT Solpaneler på inmarsch – tufft
för vindsatsningar
TIDNINGEN TILLVÄXT Klimatsmart köttproducent
GÅRDSREPORTAGET Lättillgängligt i telefonen finns
statistik på gårdens elproduktion. > Ingmar Thulins pappa och bror kan gården köpa spannmål och raps som odlats kring byn. Det blir kraftfoder åt korna. Vid pressningen av rapskakor i egen anläggning tar man dessutom tillvara rapsolja som säljs för humankonsumtion, bland annat i ett lokalt bageri. Slakteriet ligger bara några mil bort i Sjöbo. Kort transportsträcka är ett av kraven i klimatcertifieringen, som Vismarklövsgården har genom Svenskt Sigill sedan 2015. – Köttet blir närproducerat och djuren som slaktas har haft det bra. Det höjer efterfrågan på våra köttlådor, säger Matilda Jarbin. Ingmar Thulin beskriver att familjens specialitet är att optimera. Det slösas inte i något led. Svinnet minimeras i allt från att ensilagebalarna är randiga för att hålla fåglar borta till att varenda köttbit blir såld. Djuren vägs ofta för att slaktvikten ska ligga mellan 400 och 420 kilo. – Vid den slaktvikten blir bitarna rejäla och bra. Efter den vikten börjar djuren äta mer än de växer, säger Ingmar Thulin. UNDER VINTERN GÅR de 55 korna i lösdrift med halmbädd inomhus. De är en blandning av raserna charolais, simmental, hereford, angus och limousin. Kalvningarna är utspridda från mitten av november till början av maj, för att det ska vara möjligt att sälja köttlådor hela året och för att det passar slakteriet. Bra kvigkalvar blir så 32 Tillväxt Slaktvikten ska ligga mellan 400 och 420 kilo. Då blir bitarna rejäla och bra. Efter den vikten börjar djuren äta mer än de växer. Ingmar Thulin Matilda Jarbin har blivit utsedd till en av Sveriges topp 33 hållbarhetstalanger av tidningen Aktuell Hållbarhet. Jens Thulin har tillsammans med sin pappa Ingmar hållit föredrag om klimatarbete på Stenhammars gods med kungen och prins Carl Philip bland åhörarna. småningom kor på gården. Även mindre bra kvigor får kalva en gång innan de går till slakt. Det ger bättre ekonomi och köttkvaliteten på kvigan blir högre efter en kalvning. EN KÖTTLÅDA MOTSVARAR en åttondels djur, cirka 30–35 kilo. Priset är 139 kronor per kilo, rakt av. Det ska vara enkelt och lättjobbat. – Vi hade nog kunnat ta 160–170 kronor per kilo, men då blir totalpriset för köttlådan en för stor del av en vanlig konsuments månadslön och vi hade fått marknadsföra mer. En annan väg hade varit att sälja fler delar för sig till olika priser, men det hade blivit mycket mer jobb och om bara 5 procent blir osålt är vinsten uppäten, säger Jens Thulin. Lantbruksmaskinerna körs på diesel med en inblandning av 20–30 procent rapsolja. Mer finns att göra på maskinsidan, enligt familjen, exempelvis när tekniken med eldrift kommit längre än i dag. Gården producerar cirka 20 procent mer el än den gör av med, så det finns utrymme att utnyttja mer själva. Vindkraftverket som restes 2016 är på drygt 11 kilowatt och innebar en investering på cirka 1,3 miljoner kronor. Solcellerna är på drygt 12 kilowatt och kostade cirka 250 000 kronor att installera 2016. Vismarlövsgården är inte ekologisk. Prioriteringen är närproducerat i och med samarbetet kring fodret med den konventionellt odlande släkten. Däremot kan det vara på gång att styra mot ett mer återuppbyggande jordbruk med mindre jordbearbetning och fokus på att öka mullhalten. Studiebesök hos kollegor som är föregångare på området inspirerar. Det passar bra nu, eftersom familjen bestämt sig för att börja odla lite egen spannmål. – Regenerativt jordbruk är jag intresserad av. Jag tycker att det är spännande och vi håller på att lära oss mer om det. Nu diskuterar vi om vi kanske borde sätta i gång att odla bönor också, säger Matilda Jarbin. n
TIDNINGEN TILLVÄXT WWF:s matexpert ger grönt ljus
för ekokött
TIDNINGEN TILLVÄXT Grön finansiering bidrar till e
tt hållbart samhälle