TIDNINGEN TILLVÄXT Fler intresserade av att anlägg
a våtmark
TIDNINGEN TILLVÄXT Nya ägarna till Bergvik jobbar
långsiktigt
TIDNINGEN TILLVÄXT Framtidstron är positiv i Skott
lands växande skogar
TIDNINGEN TILLVÄXT Säkerheten viktigast när motors
ågen är i gång
TIDNINGEN TILLVÄXT Trivs bäst i Halland
TIDNINGEN TILLVÄXT Inhemsk produktion – räddningen
i kristider Tillväxt 10 år – Jubileumsserie Del 2: Lantbruk Följande delar ingår i serien: 1. Energi 2. Lantbruk 3. Skog 4. Mat Svenskt lantbruk är viktigare än någonsin N är Tillväxt intervjuade miljöprofessorn Johan Rockström för några år sedan sa han på skämtsamt allvar att det kanske inte var så viktigt för Sverige att rusta upp sitt försvar eftersom maten i landet ändå inte skulle räcka längre än i en vecka om det blev verkliga kristider. Han var tydlig med att det borde satsas mer på att upprätthålla den inhemska produktionen av livsmedel. Han har också vid flera tillfällen sedan dess hyllat Sveriges bönder och sagt sådant som ”Ni är världsbäst” samt ”Välj svenskt för bättre hälsa och klimat”. I dag är hälften av maten som äts i Sverige importerad. Självförsörjningsgraden ligger på bottennivå. En som sedan länge arbetar hårt för ökad självförsörjningsgrad är före detta LRFordföranden Helena Jonsson, numera landshövding i Jönköpings län (se artikeln på nästa uppslag, sid 24–25). Hon hänvisar bland annat till devisen: ”Om man inte äter svensk mat i fredstid, kan man inte räkna med det i krigstider heller.” HON PÅPEKAR ATT det inte behöver bli krig för att livsmedelssystemet kan komma att slås ut. Det kan räcka med kriser av andra slag. I detta instämmer Anitha Barrsäter, som Tillväxt nu gör återbesök hos, se artikeln här intill. Hon är köttproducent i Västmanland och grundare av den ekonomiska föreningen Gröna hagars kött, som Tillväxt skrev om för åtta år sedan. Anitha Barrsäter berättar att det har blivit komplicerat att vara köttproducent bland annat för att köttet har utmålats som en bov. Hon tycker att det finns många skäl att öka självförsörjningsgraden och höja lantbrukets status i Sverige. Hon säger att exempelvis en global epidemi kan sätta stopp för matimporten. n 22 Tillväxt Dottern Stina kommer gärna hem till gården Fallängetorp och deltar i arbetet. Här med linderöds Svårt att vara kö I år är det 15-årsjubileum för den ekonomiska föreningen Gröna hagars kött. Bättre förtjänst utan mellanhänder och medvetet arbete med organisationen gör att samarbetet mellan gårdarna fortfarande fungerar. Men det har blivit komplicerat att vara köttproducent. Text Tina Andersson Anitha Barrsäter och Per Hellstrand på gården Fallängetorp i norra VästDel 2: Lantbruksfakta Det sker hela tiden förändringar inom svenskt lantbruk. För närvarande är 171 400 personer sysselsatta med jordbruk på heltid eller deltid. Det är 7 500 färre än 2010. De knappt 63 000 lantbruksföretag som finns i dag är inte lika många som för tio år sedan. De har minskat med drygt 8 000. Antalet mjölkkor minskar också medan grisar och fjäderfä ökar. KÄLLA: JORDBRUKSVERKET manland var med och grundade Gröna hagars kött 2005. När Tillväxt skrev om dem i början av 2012 var de nöjda med utvecklingen så långt och mycket pekade uppåt. Nu känns läget mer komplicerat. – Vi står inför en förändring på marknaden. Den årstidsstyrda variationen i efterfrågan är större än någonsin och många väljer att äta mindre kött, säger Anitha Barrsäter. När det förra reportaget gjordes
TIDNINGEN TILLVÄXT Fler ben att stå på ger framgån
g
TIDNINGEN TILLVÄXT Lagen som ger svar på alla fråg
or om allmän platsmark