Maxikökets Broschyr 7/2023 1
Maxiköket tipsar v 47 Svinntips! Använd bara så m
ycket fisk, räkor och grytbas Fiskgryta med räkor och saffran 6 portioner Färskost: 1 vitlöksklyfta 1 förp Philadelphia naturell cream cheese (färskost, à 200 g) 1 msk tomatpuré 1/2 tsk cayennepeppar 3 krm salt Fiskgryta: 1 förp Findus fryst torskfilé (à 420 g) 1/2 tsk salt 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 400 g morötter 400 g palsternackor 1/2 kruka basilika Medel Tid: under 45minuter 2 förp (à 0,5 g) saffran 2 msk olivolja 2 förp (à 400 g) krossade tomater 3 dl vatten 1 grönsaksbuljongtärning 2 apelsiner, skal och saft 1/2 tsk salt 500 g Royal Greenland frysta räkor (90-120 st/kg) 1/2 kruka basilika Till servering: 1 surdegsbaguette 1. Tina fisken och räkorna. 2. Färskost: Riv vitlöken fint på ett rivjärn. Blanda färskost, vitlök, tomatpuré, cayennepeppar och salt till en kräm. 3. Fiskgryta: Skär fisken i ca 2 cm stora bitar och salta, låt den ligga i 10 minuter. 4. Skala och skiva löken och hacka vitlöken fint. Skär morötter och palsternackor i ca 2 cm stora bitar. Hacka basilikan. 5. Fräs lök, vitlök, morot, palsternacka, saffran och basilika i oljan ca 2 minuter i en stor kastrull. 6. Häll i krossade tomater, vatten och smulad buljongtärning och koka på medelvärme, utan lock, i ca 10 minuter. 7. Riv det yttersta skalet av apelsinerna och pressa ur apelsinsaften. Smaksätt grytan med apelsinskal, apelsinsaft och salt. 8. Sänk värmen. Häll av överflödig vätska från fisken och lägg i den och räkorna i grytan, sjud på svag värme under lock ca 3–4 minuter. 9. Plocka basilikabladen och strö över grytan. 10. Servera grytan med färskosten och bröd. som går åt. Det går bra att frysa in grytbasen och använda vid annat tillfälle.