Maxikökets Broschyr 7/2023 1
Maxiköket tipsar v 51 Glöggryta med kyckling och
brysselkål 6-8 portioner Medel 3 morötter 300 g purjolök 4 vitlöksklyftor 100 g varmrökt sidfläsk 1 kruka timjan 1 förp (925 g) Kronfågel kycklinglårfilé 2 msk tomatpuré 750 ml vinglögg (eller 750 ml alkoholfri röd glögg) 1/2 dl kycklingfond 2 msk majsstärkelse utrört i 1/2 dl vatten salt svartpeppar Tid: under 45 minuter Brysselkål: 1 förp (550 g) ICA fryst brysselkål 8 dadlar 20 g bladpersilja 2 msk smör 1 tsk salt Till servering: ca 1 kg kokt potatis 1 förp (à 340 g) syltlök 1. Tina brysselkålen. 2. Skär morötterna i ca 2 cm stora bitar. Ansa, skölj och skiva purjolöken i ca 1 cm stora bitar. Skala och hacka vitlöken fint. Skär sidfläsket i tärningar. Hacka timjanen. 3. Fräs sidfläsket i 3 minuter i en stor gryta. Tillsätt kycklingen och stek 3 minuter, så den får fin färg runtomkring. 4. Tillsätt morötter, purjolök, vitlök, timjan och tomatpuré och fräs i ytterligare 1 minut. 5. Häll i glögg och kycklingfond och sjud under lock ca 30 minuter. 6. Rör ut majsstärkelsen i kallt vatten och rör ner i grytan. Smaka av med salt och peppar. 7. Brysselkål: Dela brysselkålen. Hacka dadlarna (ta bort kärnorna om de inte är urkärnade) i 1 cm stora bitar. Hacka persiljan. Stek brysselkålen i smöret i en stekpanna 3 minuter. Tillsätt dadlarna och stek i ytterligare 2 minuter. Smaksätt med persilja och salt. 8. Servering: Servera glöggrytan med brysselkålen, kokt potatis och syltlök.