Maxikökets Broschyr 7/2023 1
Saffransbullar som gör succé! Saffransbullar med
vanilj 45 bullar Medel Tid: över 60 minuter 50 g färsk jäst 150 g smör eller margarin 2 påsar (à 1/2 g) saffran eller saffranspaste 1 1/2 dl strösocker 5 dl mjölk 250 g kvarg (10 %) 1/2 tsk salt 1 ägg 17 dl vetemjöl (15-17 dl motsvarar 900-1020 g) Fyllning: 200 g rumstempererat smör eller margarin 1 1/2 dl strösocker 4 tsk vaniljsocker Till pensling: ägg pärlsocker 1. Smula ner jästen i en bunke. 2. Smält matfettet i en kastrull. 3. Stöt saffranet (ej pasten) med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C. 4. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter. 5. Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt. 6. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar (för 45 st). 7. Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela remsorna på mitten men låt dem sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. 8. Sätt ugnen på 250°C. 9. Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. 10. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.