Maxikökets Broschyr 7/2023 1
Maxiköket tipsar v 50 Mazarinkaka i långpanna med
citrus- och saffransglasyr 1 långpanna, cirka 20 bitar Medel 1-2 citroner, skal från 1 citron och totalt 1 dl saft (1/2 dl till kakan och 1/2 dl till glasyren 1-2 apelsiner, skal från 1/2 apelsin och totalt 1 1/2 dl saft (3/4 dl till kakan och lika mycket till glasyren) 400 g Odense mandelmassa 50/50 300 g smör 3 1/2 dl Dansukker strösocker 4 ägg 3 dl vetemjöl 2 krm salt Glasyr: 2 förp (à 0.5 g) saffran ca 3/4 dl apelsinsaft (se ovan) ca 1/2 dl citronsaft (se ovan) 4 dl florsocker 50 g rostade mandelspån Tid: under 45 minuter 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Sätt ugnen på 200°C. Riv yttersta skalet av 1 citron och 1/2 apelsin. Pressa ur all apelsin- och citronsaft, även den som ska användas till glasyren. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Smält smöret i en stor kastrull och blanda ner socker och ett ägg i taget. Tillsätt citron- och apelsinskal, 1/2 dl citron- och 3/4 dl apelsinsaft, mandelmassa, mjöl och salt. Rör till en jämn smet. Klä en långpanna, ca 30x40 cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Glasyr: Lös upp saffranen i 3/4 dl apelsinsaft och 1/2 dl citronsaft. Rör ihop saffran- och citrussaften med florsockret till en jämn glasyr. Ta ut kakan och bred glasyren på kakan. Strö över mandelspån och låt kakan svalna i långpannan.