Lera 1
Lera FÖRORD AV MARTIN RÖRBY
Lera ETT MATERIAL MED ANOR
Lera STRÄNGA, BRÄNNA, GLASERA
Lera TEMPEN PÅ TILLVERKNINGEN
Lera ”LYSSNA PÅ BRANSCHEN”
Lera TEMA: RESTAURANGER
TEMA: RESTAURANGER DE TRE ESKAPISTERNA Tre inredn
ingsarkitekter som känt varandra sedan Konstfack bestämmer sig för att starta eget. Strax därpå ringer kocken och krögaren Björn Frantzén. Joyn Studio får en flygande start. LISA GRAPE, HELENA ELIASON OCH IDA WANLER tog examen från Konstfack 2005 och arbetade i många år med ansvar för inredningsarkitekterna på stora svenska arkitektkontor. Men de längtade alla bort från de administrativa rollerna och ville tillbaka till projekten. Mot bakgrund av ett högt tryck i branschen och en tillit till deras samlade erfarenhet tog de steget och startade Joyn Studio 2016. Ida Wanler som tidigare arbetat med inredningen till flera av Björn Frantzéns restauranger får kort därpå ett samtal från den stjärnprydde krögaren. – Han visste att Ida skulle starta eget och undrade om vi ville inreda den nya restaurangen. Han sa ungefär ’jag har två stjärnor, jag vill ha tre, och jag vet att det inte är maten det är fel på’. Det satte ribban ganska högt för oss, berättar Lisa Grape. I september 2017 slog nya Frantzén upp portarna på Klara Norra Kyrkogata, ett halvår senare belönades restaurangen med tre stjärnor. – Maten på Frantzén är ett möte mellan Japan och Norden, med inslag av humor. Att äta middag på Frantzén är en helhetsupplevelse där man rör sig mellan olika sinnesstämningar. Björn ville att inredningen skulle gestalta stämningen för olika skeenden i matupplevelsen. Vi ville rama in den upplevelsen i en miljö som ska vara hållbar på sikt. Keramiken spelar en viktig roll i den gestaltningen och interiören präglas av en handgjord, saltglaserad keramisk platta från Polen i skiftande nyanser av brunt. Inspirationen kom från Höganäs ikoniska saltglaserade krus och keramik. – Det skulle vara naturliga material med mycket känsla och koppling till Björns matlagning. Det är med saltglaserat kakel som med matlagning, det handlar om att förädla en råvara. Därför passar keramiken särskilt bra i den här miljön. Eftersom den saltglaserade Höganäskeramiken inte längre tillverkas i Sverige fick vi vända oss till Polen. Till det läggs olika typer av natursten och körsbärsträ. Tillsammans skapar de en lågmält lyxig interiör i en dämpad färgskala där ljussättningen fått spela en viktig roll i stämningsskapandet och de tempoväxlingar som uppdragsgivaren efterfrågade. Upplevelsen börjar i ett rum helt klätt i de polska plattorna. Här är råvaror i form av styckdelar exponerade i glasskåp på väggarna. I hissen som tar gästerna upp till vardagsrummet och matsalen blir ljuset starkare ju längre upp man kommer. Vardagsrummet, där man tar en drink före maten, präglas av ett lugn. I matsalen höjs tempot. – Tempoväxlingarna skapade vi framför allt genom ljussättningen. Vardagsrummet är upplyst och inredningen går i en ljusare färgskala med trä och glas. Matsalen är mörkare. Här är fokus på tallriken. Tanken är att det ska vara som ett scenrum där ljuset släcks och strålkastaren riktas mot maten. ATT VÄLJA EN KERAMISK INRAMNING till detta dramatiska skådespel kändes självklart. – Vi har alltid gillat keramik, alla tre. Det kändes rätt att välja ett gammalt material med en levande yta till den här miljön. Det känns också bra att använda ett så pass beständigt material i en värld där allt är snabbt och föränderligt. Vi kommer fortsätta att använda keramik i samma anda. Kontoret har hunnit bli en tongivande inredare, framför allt inom restaurang, men trion står också bakom Yasuragis nya hotellrum och klädmärket Tigers kontor och showroom. Även om ambitionen är att växa vill man fortsätta vara ett litet och personligt kontor. – Att driva Joyn har gjort oss otroligt sammansvetsade. Det Helena Eliason, Ida Wanler och Lisa Grape startade arkitektkontoret Joyn Studio 2016. Ett av deras första uppdrag blev Björn Frantzéns nya restaurang. JUBILEUMSBOKASIN 2019 blir så när man går in med mycket hjärta i ett projekt och ansvarar för varandras inkomst och för att projekten som vi tar oss an ska blir bra. Man lär känna sidor hos varandra som knappt ens partner känner till när man samlas för att uppfylla en gemensam dröm. FOTO Anna Schori 43
Lera KAKELSPANING
Lera TRE ARKITEKTER OM KERAMIK
Lera TEMA: POOL & BAD
Lera TRE KONSTNÄRER OM KERAMIK
Lera TEMA: FASADER
Lera KAKELSPANING
Lera ETT FRAMTIDSMATERIAL
Lera TEMA: BUTIKER
Lera TRE KREATÖRER OM KERAMIK
Lera NYFUNNEN KÄRLEK
Lera TEMA: MUSEER
Lera FORM & TEKNIK
Lera INNOVATION
Lera OM BYGGKERAMIKRÅDET