Nöjesguiden 1
M ed ena benet i Asien och det andra kvar i Europ
a provar jag ut ett par snowboardskor i skiduthyrningen vid foten av Kaukasus. Vi befinner oss i Georgien, två timmar söder om huvudstaden Tblisi och resan hit har varit lång. Näsblodstidigt flyg med mellanlandning i Amsterdam, sedan två och en halv timmes buss norrut från Tblisi till Gudauri på en gammal militärväg som förhoppningsvis har sett bättre tider. Nu väntar emellertid belöningen precis runt hörnet för under natten har det snöat och ett decimetertjockt täcke puder ligger utanför och väntar på att bli trancherat likt en köttbit på Johan Jureskogs skärbräda. Gudauri är framför allt känt för just skidåkning och till skidsport relaterade aktiviteter men på schemat kommande dagar står även flera punkter som mer härrör till landets gastronomiska traditioner. Men mer om det senare för snart är min bräda utcheckad och klar. NI HAR VÄL med all sannolikhet sett det där youtubeklippet när en skidlift går fullkomligt bananas, börjar backa i full fart och slänger ut passagerare till höger och vänster? Om ni inte har sett det gör det nu och återvänd sedan till att läsa denna text. Det var nämligen här det 18 NÖJESGUIDEN | NR 3, 2024 hände! Lyckligtvis var detta haveri en engångsföreteelse 2018 och idag snurrar liftsystemet helt utan grus i maskineriet. Vi tar en sittlift precis utanför vårt hotell Gudauri Lodge och efter ett par byten är vi uppe på dryga 3 000 meters höjd. Man kippar lätt efter andan både på grund av syrenivån i luften men lika mycket av utsikten. Kaukasus breder ut sig som en drake så långt ögat kan nå och jag inbillar mig att jag om jag kisar kan se den högsta toppen Elbus som mäter hissnande 5 642 meter över havet. ÅKNINGEN FÖRFLYTER SEDAN I natursnö och även om vi befinner oss i sluttampen på säsongen, som varar mellan december till april, är det rikligt med sådan. Det har dessutom fallit ett par decimeter under natten så det är ibland svårt att avgöra huruvida man åker offpist eller inte. Stundvis kommer det ännu mer nysnö vilket gör att sikten är sisådär. Lyckligtvis har vi med oss vår skidguide Tite som inte bara visar vägen, utan också bistår med anekdoter som piggar upp stämningen. Bland annat berättar Tite om när han häromveckan var ute på topptur med ett par tyska turister i en svår snöstorm. Mitt på fjället hittar de en polack som är totalt vilse och de erbjuder sig givetvis att ta med honom. Man ser inte en meter framför sig men Tite lyckas lotsa hela gänget ner till civilisationen igen, en strapats som tar minst två timmar. Väl där ringer polackens telefon och det är hans kompis som undrar var han är. – Den idioten glömde nämna att han hade en person med sig på fjället. Det var bara att ge sig upp igen, frustar Tite. I BACKARNA SAMSAS en brokig skara nationaliteter. Vi möter bland annat en grupp indier utan skidor som åkt hit för att titta på snö, en ansenlig mängd israeler samt en handfull skandinaver. Tite berättar att mars och april är bra månader att komma till Gudauri om man vill undvika köerna under högsäsongen, även om det fortfarande kan vara rätt packat på helgerna. DAGS FÖR MAT. Äntligen dags för mat. Matkulturen i Georgien lovar runt och håller det. Här får du inte vara rädd för brödiga kolhydrater, smakrika röror och influenser från höger och vänster. En klassiker är Khachapuri och det är också den som får inleda vår första backanal, tätt följd av de gigantiska dumplings som georgierna kallar Khinkali. Därefter kommer rätter in i en rasande fart och vi hittar inslag från västerländsk, grekisk, persisk och turkisk kokkonst. Vi käkar lunch i backen på hipsterkrogen Vitamin som namnet till trots mest lockar skidåkare som vill dricka bärs på uteserveringen. Krogen ligger på en platå som också utgör en knutpunkt mitt i liftsystemet och är en lämplig mötesplats om man till exempel tappar bort sitt sällskap – vilket inträffar ett par gånger. Den erbjuder också wi-fi vilket visar sig vara toppen då surf över mobilnätet annars är en hårdvaluta. NÅGRA TIMMAR SKIDÅKNING till har jag i kroppen innan det är hög tid att återvända till Gudauri Lodge för lite massage och spa. Hotellet erbjuder såväl en inomhusbassäng som en utomhusbubbelpool modell större vilket gör susen för mina ömma lår och vader. PÅ KVÄLLEN SKA vi äta middag på det intilliggande hotellet Marco Polo, som med sina 35 år på nacken är det första att uppföras i Gudauri. Detta var alltså redan under sovjettiden och anmärkningsvärt i historien är att byggnationen av skidåkningskomplexet, inklusive fyra liftar och utrustning för skidspår, gjordes som ett samarbete mellan Sovjetunionen och Österrike. Avtalet som undertecknades mellan dessa två parter i oktober 1985 var sällsynt men resultatet blev att många europeiska turister snabbt lockades hit, inte minst på grund av att de var tidig ute att erbjuda heliskidåkning. Inte ens under