Nöjesguiden 1
ALLT DU NÅGONSIN HAR VELAT VETA OM PUMPA Men inte
vågat fråga dina föräldrar om. TEXT: PELLE TAMLEHT FÅ GRÖDOR HAR kommit att omges av sådan mystik som just pumpan. I sin trädgård utanför Uppsala odlar Alva Herdevall och Anders Rydell just denna gröda. Nämligen inte mindre än ett sextiotal olika sorters pumpor. Paret älskar pumpor för dess variation, hållbarhet och smak. EFTER SUCCÉN MED den prisbelönta Modern självhushållning (2022) släpper paret nu boken Pumpa – mat, odling & mastodonter. I denna tar de sig an världens största grönsak och självhushållarens bästa vän. Här lär du dig att odla, lagra och laga pumpa. Med spännande recept från Japan och Italien till Mexiko och USA. BOKEN ÄR OCKSÅ berättelsen om en av världens äldsta kultiverade grödor som fascinerat och hänfört människor i tusentals år. Från dess ursprung i en utdöd värld befolkad av mastodonter och jättelika sengångare till pumpans resa på portugisiska skepp över världshaven och in i litteraturen, köket och konsten. 38 NÖJESGUIDEN | NR 3, 2024 BEVARA DINA FAMILJERECEPT MED OATLY Havredrycksföretaget Oatly lanserar nu ett projekt med krögaren och skådespelaren Jerka Johansson samt kocken Nichlas Niemi, som går ut på att samla in och bevara gamla familjerecept. TEXT: ALVA PERSSON I EN VÄRLD Som präglas allt mer av digitalisering, finns en rädsla för att de recept som länge funnits i familjen och står nedskrivna på lösa lappar eller endast finns i minnet, ska gå förlorade. Därför lanserar Oatly nu Receptarkivet som bjuder in svenska folket att dela med sig av sina familjerecept som sedan kommer lägga grunden för en kokbok, och därmed säkra dem för framtida generationer. OATLY ÄR VÄRLDENS största havredrycksföretag och skapar växtbaserade alternativ till mejeriprodukter. Många väljer redan idag att använda sig av växtbaserade alternativ i sin matlagning, och i kokboken kommer Oatly att visa på hur man kan byta ut mejeriprodukterna i sina gamla recept. Detta är ett enkelt sätt att göra recepten bättre anpassade till en hållbar framtid. PERSONEN BAKOM VARJE bidrag som väljs till kokboken kommer att stå med som medförfattare och insamlingen av recepten pågår fram till den 22 april och görs på www.oatly.se/receptarkivet.