Nöjesguiden 1
MUST FLIP IT Ett kinderägg av krämighet i perfekt
balanserad sötma, ihop med whiskyns mjuka kryddighet och honung och vanilj. Ingredienser 4 cl The Famous Grouse 2 cl Sockerlag av påskmust 1 Helt ägg Bitters efter smak Riven muskot till garnering Gör såhär Mixa whisky, bitters, ett helt ägg och sockerlag i en isfylld shaker, häll upp i glaset. Garnera skumkronan med riven muskot. Njut! MUST TRY En generös kaffedrink på whisky kryddad med påsknostalgi. Ingredienser 3 cl The Famous Grouse 2 cl Kaffelikör (kan bytas mot en skvätt svart kallt kaffe med socker) 4 cl Sockerlag av påskmust Toppa med lättvispad grädde Kaffebönor till garnering Gör såhär Vispa grädde lätt. Mixa whisky, likör och sockerlag i en shaker, häll upp i ett kallt glas. Toppa med grädde. Garnera med kaffebönor. THE MUST OLD FASHIONED En cocktail där den kryddiga sötman från påskmusten ger klassikern Old Fashioned en spännande twist. PÅSKDRINKAR Låt påskmusten ta en plats i barskåpet. TEXT: REDAKTION DE ALLRA FLESTA med ett hyfsat rekorderligt barskåp har någon form av whisky i detsamma. Men inte lika många förvarar nog must på samma plats. Drycken, som är ett självklart inslag under påskfirandet, kan emellertid enkelt kokas ner till en sockerlag, där den essensen av humle och malt får en helt ny karaktär som gifter sig fint med whisky. Ett enkelt knep som tar påskfirandets drinkar till helt nya smakdimensioner. – Den gamla trotjänaren påskmusten kokas snabbt till en sockerlag vars smak väcker minnen och förhöjer noterna i whiskyn. Här är tre riktigt goda drinkar att njuta av i påsk, som garanterat kommer att imponera på gästerna, säger Rasmus Borgström som är Nordic Brand Manager på whiskymärket The Famous Grouse som även bjuder på tre recept. 40 NÖJESGUIDEN | NR 3, 2024 I DEN NYA drinken Must Flip It används förutom sockerlag på must, även ett helt ägg. Påskigare än så blir det väl knappast. Till avec kan sockerlagen användas i kaffedrinken Must Try, en lika delar len som generös smaksensation toppad med grädde och kryddad med påsknostalgi. För den som hellre lutar sig mot klassikern Old Fashioned finns det en möjlighet att ge favoritdrinken en oväntad twist till påsk. SOCKERLAG PÅ PÅSKMUST Ingredienser 1 l Påskmust (ej sockerfri) Gör såhär Häll 1 liter påskmust i en kastrull. Koka på medeltemperatur tills musten har konsistensen av sirap, av 1 liter must blir det ca 1 dl sockerlag. Låt svalna. Ingredienser 5 cl The Famous Grouse 1,5 cl Sockerlag av påskmust Bitters efter smak Apelsinzest till garnering Gör såhär Häll whisky, bitters och sockerlag i ett isfyllt glas, blanda varsamt med barsked. Garnera med apelsinzest.