Fritidsmagasinet Caravan 1
Ulrik fixar maten till vardag och fest TEXT: MARI
TA WASS FOTO: ANDERS WINLÖF Han lagar maten till det efterlängtade bröllopet, hjälper till att bygga tajta band mellan arbetskamrater och serverar dagens lunch varje vardag. Ulrik Lindelöv fixar maten som ger livet guldkant. – Nu är det mycket roligt på gång! Ulrik Lindelöv nästan studsar fram, fylld av entusiasm och framtidstro. Efter två tunga pandemiår då de flesta höll sig hemma för förhindra smittspridning av coronaviruset, är en nästan vanlig vardag tillbaka. Nu äter arbetskamrater dagens lunch tillsammans och det planeras för både bröllop, företagsfester och släktkalas. Restaurangbranschen kämpar för att hitta tillbaka efter det enorma tapp som pandemin inneburit. För Ulrik Lindelöv går det bra, almanackan fylls på med beställningar till fester och event. ” Satsade under pandemin Ulrik är krögare och en entreprenör ut i fingerspetsarna. Han vill driva och utveckla företag. Så när alla andra i branschen körde på sparlåga beslöt han sig för att satsa, öppnade lunchrestaurangen Lindelöv på Sävelund i hemstaden Alingsås. Dit flyttades också matstudion där Ulrik lagar mat tillsammans med ett sällskap. Två EM-guld och två VM-guld i barbeque har det blivit. Matstudion hade han sedan tidigare, men hade saknat kombinationen med en lunchservering. Satsningen har slagit väl ut. Gästerna strömmar till. – Här har jag allt samlat, säger han och berättar att det är i köket förberedelserna inför cateringuppdragen sker. Jobbade för Gordon Ramsey Idag är Ulrik väletablerad, han har nått drömmarna och målen han satte upp som ung kock. Han arbetar med mat, till vardag och fest får människor att samlas kring maten. Ett praktiskt arbete var en självklarhet. – Jag är dyslektiker så någon form av hantverk lockade. Första jobbet fick han på hemmaplan, som kock på Stadshotellet i Alingsås. Sen väntade andra utmaningar. I början av 1990-talet tillbringade han ett par, tre år i London där han bland annat arbetade för Gordon Ramsey, en av de mer kända tv-kockarna. – Det var nyttigt, säger han och konstaterar att jargongen och hierarkin i de engelska köken var tuff. Tillbaka i Sverige har han arbetat med många av de kända namnen, bland annat Leif Mannerström. EM- och VM-guld Med åren och erfarenheterna har Ulrik själv blivit en av de namnkunniga. Han har tävlat i svenska grillandslaget och varit lagledare för de framgångsrika grillkockarna. Två EM-guld och två VM-guld i barbeque har det blivit. Under ett par år var han ordförande för Svenska grillfrämjandet. Han har tillfrågats om att bli ordförande för det internationella grillfrämjandet som arbetar för att främja och utveckla grillintresset, men tackat nej. Tiden räcker inte till. Det är inte så konstigt, vid sidan av lunchrestaurangen driver sedan 15 år tillbaka Gräfsnäs slottscafé sommartid, har catering och har även verksamhet i Vårgårda. Dessutom anlitas han ofta av de stora matvaruproducenterna som inspiratör, för att få fler att våga prova nytt. n #2 2022 • FRITIDSMAGASINET CARAVAN d h t t ällk i i t t di 41 Lindelövs på Sävelund är hjärtat i Ulrik Lindelövs breda verksamhet. Här serverar han lunch, förbereder catei