Fritidsmagasinet Caravan 1
Alla recept och tips är från Ulrik Lindelöf RUBBI
NG OCH GLAZE Ulriks råd för fräsch buffé • För att buffén ska hålla sig fräsh länge, göm frysklampar under duken och ställ det kylda på. • Kyl skålar innan servering genom att fylla med med isvatten eller kyl dem i frysen. • Ställ fram tillbehören när köttet är färdiggrillat. Ulriks tips! • När köttet är färdigt ska det vila i fem till tio minuter innan det serveras. På så vis stannar köttsaften kvar. Aluminiumfolie drar ut saften ur köttet. • Låt köttet ligga framme i 20 minuter innan du grillar – då kommer smakerna fram bäst. Strunta i marinaden. Prova den amerikanska tekniken med rubbing och glaze istället. Rubbing är en torr kryddblandning som du gnuggar köttet med innnan grillningen. Pensla gärna köttet med lite olja så fastnar kryddorna bättre. Kombinerar du rubbingen med en glaze som penslas på under grillningen får du både färg, smak och fin glansig yta på köttet. Och knepet är att pensla, pensla, pensla. Ju mer desto bättre! FEM BRA RUBBINGS Ramslöksmarinerade, grillade kräftstjärtar Marinad: • Förväll färsk ramslök, häll av vatten och låt svalna något. • Lägg Ramslöken i en mixer och tillsätt 1 dl kallpressad rapsolja per 100 gram ramslök (använd gärna rapsolja från Varaslätten) • Tillsätt salt och nymalen svartpeppar och en skalad vitlöksklyfta • Mixa ordentligt ... marinera kräftstjärtarna ca 15 minuter innan grillning... #2 2022 • FRITIDSMAGASINET CARAVAN 45 Gnugga in de kryddor du vill ha på köttet. Rub it in! Blanda gärna egna varianter med favoritkryddor eller egenodlade färska örter. Förvara de blandade kryddorna i burkar med tättslutande lock. Skandinavisk rub Bäst till gris och fisk. 2 msk gula senapsfrön 1 msk örtsalt 2 msk fänkålsfrön 1 msk timjan 1 msk hel kummin 1 msk chili Aagor 1 msk dillfrön 3 msk farinsocker 2 mskflingsalt Stöt alla ingredienser, förutom farinsocker och flingsalt, grovt i en mortel. Tillsätt sedan socker och salt. Caribbean rub Godast till lamm, gris och kyckling. 3 msk hel kryddpeppar 1 msk kanel 1 msk vitlökspulver 3 msk lökpulver 1 msk torkad persilja 2 msk vitpeppar (från kvarn) 1 msk chiliflakes ½ riven muskotnöt 1 msk timjan 3 msk flingsalt 2 msk farinsocker Stöt kryddpeppar i en mortel. Blanda alla kryddor väl. Amerikansk BBQ-rub Bra smak till gris och nöt. 2 msk korianderfrön 2 msk hel svartpeppar 1 msk vitlökspulver 3 msk senapspulver 2 msk farinsocker 2 msk ungerskt paprikapulver (rökt) 3 msk chipotlepulver 2 msk torkad persilja 3 msk rökt salt Stöt korianderfrön och svartpeppar i en mortel. Blanda alla ingredienser väl. Medelhavsrub Fungerar bra till det mesta, t.ex lamm, gris, kalv, kyckling och feta fiskar. 2 msk rosmarin 3 msk vitlökspulver 4 msk lökpulver 1 msk örtsalt 2 msk oregano 1 msk timjan 1 msk torkad persilja 1 msk chiliflakes 1 msk svartpeppar (från kvarn) 1 msk farinsocker 2 msk flingsalt Blanda alla ingredienser väl.