Fritidsmagasinet Caravan 1
Välj grill efter ditt behov Att välja grill kan v
ara svårt. De olika sorterna har olika fördelar och det bästa är att välja utifrån ditt behov. Gasolgrill Gasolgrillen har många fördelar. Inte minst blir den snabbt klar, det enda som behövs är ett knapptryck. Dessutom håller den värmen, är lätt att kontrollera och att rengöra. Men en gasolgrill kräver omsorg och underhåll. Den kräver gas och du måste ha koll så att slangen är i gott skick. Du måste dessutom komma ihåg att stänga av gasolen efter grillningen. Gasolgrillar finns i många utföranden och prisklasser. Kolgrill Kolgrillen finns i olika storlekar och utformningar. Den gemensamma nämnaren är att de tål hög värme och dåligt väder. Kolgrillens stora nackdel är att det tar tid efter det att du tänt grillen till dess du faktiskt kan grilla på glöden. Kolgrillen ger maten en rökigare smak, något som många uppskattar. Elgrill Elgrill är smidig för den som inte vill använda vare sig gasol eller kol. Den är enkel att använda och rengöra. Ofta används de på balkonger i fastigheter där det inte går att grilla på balkongen. Elgrillens stora nackdel är att du inte får grillsmaken som övriga grillar ger. Engångsgrill Engångsgrillen används bara en gång. Den är snabb och du kan grilla redan 15 minuter efter det att du tänt kolen. Men eftersom engångsgrillen inte står på ben måste du tänka på var du placerar den så att du inte orsakar DET HÄNGER PÅ VÄRMEN Genom att kontrollera temperaturen styr du vad som händer på grillen. Dels handlar det om värmen från glöden men också köttets innertemperatur. Lär dig behärska elden och välj grillteknik efter storlek på köttet. Tumregeln säger att allt som tar mindre än 25 minuter att grilla (t.ex. mindre biffar och kotletter, vanliga små grillspett, korvar och grönsaker) ska grillas med direkt grillmetod. Och allt som tar längre tid än 25 minuter (t.ex. hel oxfile, tjocka revben, en kotlettrad och hela stekar) ska grillas med indirekt grillmetod. Direkt grillning Det här är helt enkelt den hederliga gamla scouttekniken där köttet brand. Dessutom måste du komma ihåg att ta med dig grillen hem när du använt den. Flera stora butikskedjor säljer inte längre engångsgrillar på grund av brandrisken och att många lämnar dem i naturen. Tillbehören Det finns massor av bra tillbehör som underlättar matlagningen vid grillen. En rejäl tång, en grillspade, en pensel för att glazen, värmetåliga grillhandskar och en grillgallerborste är en bra start. Fakta: www.grillframjandet.se, aftonbladet.se grillas direkt över glöden. Enkelt och funktionel lt. Och snabbt. Temperaturen ligger ofta på 200 till 300 grader. Fukten dras ut ur köttet och du får den där underbara krispiga, frasiga grillytan. Här kan du få schyssta grillränder på köttet och korven. Direkt grillning är den bästa och godaste tekniken för mindre bitar. Större köttstycken bränns bara, blir torra på ytan men är fortfarande inte klara inuti. Indirekt grillning och barbeque Det som kallas barbeque är alltid indirekt grillning. Köttet ligger alltså inte direkt ovanför glöden. Köttet grillas långsamt i större stycken, mycket långsammare än vid normal grillning. Och det är precis det du är ute efter. Temperaturen är lägre (vi pratar 90 till 140 grader ungefär), tillagningen blir mer varsam och resultatet mer mört och saftigt. Och grillytan blir finare. Hur sänker man då temperaturen i grillen? Jo, genom att inte tända hela grillen. Sedan grillar du köttet på den delen som inte har glödbädd. Lägg först köttet över glöden så det bryns och får en fin yta. DIREKT VÄRME Passar bäst för mindre köttbitar, korvar och skivat kött. Så här gör du. Fyll grillen med ett jämnt lager kol. Låt kolen brinna ut och vänta tills glöden fått en askgrå färg. Det tar ca 30 minuter. Då är det dags att börja grilla. Placera köttet direkt över värmekällan. INDIREKT VÄRME Passar bäst för stora köttbitar. Så här gör du. Fyll halva grillen med briketter. Vänta tills glöden har fått en askgrå färg. Det tar ca 30 minuter. Placera köttet på den halva av grillen som inte har glödbädd så att köttet grillas med indirekt värme och smaksätts av röken. Använd lock. #2 2022 • FRITIDSMAGASINET CARAVAN 47