Fritidsmagasinet Caravan 1
Grilla grönsaker ” Grönsakerna ska gnidas in med
olja innan de läggs på grillen. Ulrik använder sällan marinad. En av anledningarna är att köttet helt enkelt måste marineras i tre dygn för att marinaden ska ha påverkat köttet. Istället använder han sig av olika glazer, kryddsåser som han penslar på köttet under tiden det grillas. Rubs är en kryddblandning som ska gnuggas in i köttet några minuter innan grillningen. – Oftast kryddar du för lite, säger han som gör sina kryddblandningar. En favorit är svartpeppar blandad med torkad lök. Egna blandningar Att göra egna röror och kryddblandningar är något som Ulrik gillar. Ramslökhollandaisen är en favorit, inte minst till havskräftorna. Ramslöken väcker minnen om sommaren som gått. – Vi plockar ramslöken själva. Svenska produkter Ulrik använder svenskt kött och, när det är möjligt, svenska grönsaker eftersom han tycker att de håller hög kvalitet. Dessutom ger valet miljöpoäng i form av kortare transporter. En kallpressad svensk rapsolja är en självklarhet. Han använder den också rikligt, oljar in biffen och grönsakerna innan han lägger dem på grillen. Många nöjer sig med en sallad till maten. Ulrik slår gärna ett slag för grillade grönsaker. - Du kan i princip grilla allt: Zucchini, salladskål, broccoli, champinjoner, lök, blomkål och majs, säger han och berättar att grönsakerna ska gnidas in i olja innan de läggs på grillen. Till och med rotsellerin blir en delikatess på grillen. – Bäst blir det om du förbakar den i ugnen. När oljan gnuggats in i grönsakerna ska de ligga på den varmaste delen av grillen. Men det gäller att vara försiktig vid användning av olja. – Det är lätt att det börjar brinna. n 44 FRITIDSMAGASINET CARAVAN • #2 2022