Fritidsmagasinet Caravan 1
Grillad nötkaka med råkräm och limemarinerade bär
Grilla efterrätten också. Låt gästerna ta en ljummen, nygrillad nötbotten och toppa med ljuvlig råkräm och limemarinerade bär. 8-10 buffeportioner • Tid: ca 40 minuter+ gräddningstid ca 50 minuter 200 g smör 700 g mandelmassa 2 ägg 1 ½ dl mjölk 2 dl strösocker 3 dl vetemjöl ½ tsk bakpulver 1 dl hackade hasselnötter 1 krm bittermandelarom Råkräm: 3 dl vispgrädde 4 äggulor 2 dl strösocker 1 vaniljstång 1. Sätt ugnen på 200°. Smöra och mjöla en avlång form, ca 1 ½ liter. 2. Smält smöret. Riv mandelmassan grovt. Vispa äggen med mjölken i en skål. Tillsätt socker, riven mandelmassa, mjöl, bakpulver, hasselnötter och bittermandelaromen under omrörning. Rör ner det smälta smöret. 3. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Låt kakan kallna. Limemarinerade röda bär: 1 liter färska jordgubbar finrivet skal av 2 limefrukter 1 dl strösocker 5 dl färska hallon, ca 300 g 3 dl färska röda vinbär, ca 200 g Garnering: citronmelissblad 4. Vispa grädden och ställ åt sidan. 5. Blanda äggulor och socker. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Tillsät vaniljfröna i äggblandningen och vispa poröst. Vänd sedan ner den vispade grädden. Ställ kallt. 6. Dela jordgubbarna. Blanda limeskalet med sockret i en plastpåse. Innan servering: häll ner alla bären i plastpåsen och skaka ordentligt. 7. Vid servering: Skär kakan i 2 cm tjocka skivor och grilla dem på båda sidor. Servera den nygrillade kakan med råkräm och de limemarinerade bären. Toppa med cicronmelissblad. • Vi vill rikta ett tack till Lena Eriksson för tipset kring Ulrik Lindelövs medverkan. Ett litet tack kommer per post. • I nästa nummer av Fritidsmagasinet Caravan testar vi en ny portabel grill. TIPS! Du kan också grilla skivor av vanlig sockerkaka med nötter strödda ovanpå och välja de bär du har tillgång till. #2 2022 • FRITIDSMAGASINET CARAVAN 49