Fritidsmagasinet Caravan 1
Honungs- och sojaglaze Godast till gris, nöt, kyc
kling och lax. 1 ½ dl japansk soja 1 ½ dl honung 1 tsk koncentrerad kalvfond 1 dl vatten 1 msk riven färsk ingefära 1 finhackad spansk chilipeppar 1 riven vitlöksklyfta 1 msk sesamolja 2 tsk maizena Blanda alla ingredienser utom maizena i en kastrull. Låt koka upp och red sedan av med maizena utrört i lite vatten. Sjud 2 minuter under omrörning. Låt glazen svalna innan du använder den. Bombay chilirub Bäst till, kalv, biff, gris och kyckling. 4 msk chilipulver 2 msk lökpulver 1 msk vitlökspulver 2 msk senapspulver 1 msk vitpeppar (från kvarn) 1 msk chiliflakes 1 msk spiskummin 2 msk paprikapulver 1 msk torkad persilja 2 msk curry 2 msk örtsalt Blanda alla ingredienser väl. FEM GODA GLAZER ELLER SÅSER Recepten är väl tilltagna och räcker till glaze och sås till 4 personer. Om du ska använda glazen som sås kan den eventuellt behövas spädas med lite vatten. Texas Smoke-glaze Passar till nöt, kalv och kyckling. 2 dl chilisås 3 msk strösocker 2 msk japansk soja 1 dl äppelmos 1 tsk liquid smoke 1 tsk senapspulver 1 krm vitlökspulver 1 tsk sojakulör Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt glazen svalna. Ananasglaze Bra till gris, fisk och kyckling. 2 dl krossad ananas med spad 2 dl mango chutney 1 spansk chilipeppar, finhackad 1 krm salt 2 krm vitlökspulver Blanda alla ingredienser. Mixa det som du ska använda till glaze med en stavmixer. Resten går att använda som sås vid servering. Äppel- och sezuanglaze Extra gott på gris och nöt. 1 ½ msk krossad sezuanpeppar 3 dl äppelmos 1 dl hoisinsås 2 tsk worcescershiresås 2 msk koncentrerad äppeljuice Stöt sezuanpepparn i en mortel. Blanda alla ingredienser väl. Svartvinbärsglaze Perfekta smaker till nöt, vilt och gris. 1 dl svartvinbärsgele 1 dl konc. svartvinbärssaft 1 dl äppelmos 2 msk konc. kalvfond Rivet skal och saft av 1 citron Koka upp alla ingredienser i en kastrull tills allt löser sig till en jämn glaze. Smaka av med svartpeppar från kvarn. Låt svalna. TÄNK PÅ • Glazer med mycket honung eller socker kan brännas vid. • Vid direkt grillning, pensla på glazen i slutet av grillningen. • Med indirekt grillning kan du däremot pensla på generöst med glaze under hela grillningen. Portions och bufféguide Om du serverar varmrätt: Räkna med 150 gram färdiggrillat kött per person. Om du serverar buffé med flera rätter: Räkna med ca 250 gram kött totalt per person. Räkna med 250 till 350 gram tillbehör per person. 46 FRITIDSMAGASINET CARAVAN • #2 2022