Fritidsmagasinet Caravan 1
Våga mer vid grillen i sommar TEXT: MARITA WASS F
OTO: ANDERS WINLÖF Grillmästaren Ulrik Lindelöv vill få fler att våga mer – för en roligare matsommar Korv, oxfile, havskräftor, rotselleri och blomkål. Grillmästaren Ulrik Lindelöv hoppas att fler tar sig tiden att utmana sig själva vid grillen i sommar. Det behöver inte vara så svårt, det handlar om tid och tålamod. Sommar och grillning hör ihop. En ledig semesterdag, inte minst på Caravans fritidsanläggningar över hela landet, lägger många en färdigmarinerad flintastek på grillen och plockar fram den köpta potatissalladen. Perfekt mat för en ledig när ingen orkar lägga ner vare sig tid och energi på att låta matlagningen ta tid. Men ibland blir det inte så bra. Köttet blir en svart klump och grönsakerna vissnar snabbt i sommarvärmen. Olika grader på kolgrillen Ulrik Lindelöf, flerfaldig världsmästare, påpekar att det inte behöver vara så svårt och besvärligt att höja ribban. Det handlar om att inte stressa fram utan låta matlagningen ta sin tid. Finns det dessutom tid att planera maten i förväg – ja då höjs kvaliteten genast. Ofta blir det fel ofta redan från grunden. – Många vet inte hur de ska tända en grill. Och då spelar det ingen roll hur dyr utrustning du har, säger Ulrik som gärna delar med sig av sina kunskaper om vad det är som gäller. – Har du en kolgrill ska du inte fylla den med kol. Har du mest kol i mitten får du svalare vid kanterna. Det är där, vid kanterna du ska köttbiten. Lägger du den mitt på glöden bränner köttet vid. Ulrik säger att det inte finns några fel när det handlar om utrustning. – Allt utom engångsgrillar är okej, säger han med ett stort leende. Låt matlagningen ta tid För att få en roligare matsommar hoppas han att fler vågar utmana sig själva lite grand, ge sig själv och maten tid. – Blir du hungrig under tiden, ta en korv. Låt köttet vila 5-10 minuter efter grillningen innan du skär upp och serverar. 42 FRITIDSMAGASINET CARAVAN • #2 2022 Den grillade korven är alltid rätt. Ulrik påpekar att det i dag finns många korvar att välja mellan. Den kräver inga större förberedelser men det kan vara bra att tänka på att korv med hög kötthalt tar längre tid på sig att bli klar. Många väljer karré och den färdigmarinerade flintasteken i köttdisken. De har sina fördelar, men Ulrik påminner att det finns mer att upptäcka. Det mesta går att grilla. Oavsett vilket kött du gillar är det viktigt att hålla ordning på de grundläggande reglerna. Fläskkött och kyckling måste vara genomstekt. Nötkött (kött från ko, tjur och ungnöt), kan där däremot vara blodigt. Samma sak gäller för lamm. Ulrik grillar gärna tjocka revben men konstaterar att det tar lång tid. – Den kortar du genom att förkoka dem i ugnen. Många ratar kött med synligt fett. Det tycker Ulrik är synd. – Fett är mjukt, kött är hårt. Då är det bättre att skära bort fettet efteråt. När han själv grillar väljer han gärna en riktigt marmorerad entrecote. n