Fritidsmagasinet Caravan 1
Potatissallad med senap och dill 8 portioner • Ti
d: ca 35 minuter 1,2 kg färskpotatis 200 g sockerärtor 20 rädisor 8 salladslökar 3/4 dl olivolja 3/4 dl rödvinsvinäger 7 dl hackad dill 3/4 dl skånsk senap Börja med att koka potatisen och låt den ånga av. Koka sockerärtorna någon minut i saltat vatten. Häll av och spola dem hastigt i kallt vatten. Dela rädisor och strimla salladslök. Rör ihop olja, vinäger, dill och senap till en dressing. Vänd ihop ingredienserna till potatissalladen försiktigt. Smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med citronröran och nygrillade korvar. Gärna kryddiga sådana. Syrlig frisk citronröra 1 burk Keso, 500 g 2 dl matyoghurt Skal och saft av 2 citroner Blanda Keso, matyoghurt, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Picklade grönsaker En gammal konserveringsmetod funkar bra som smaksättare åt färgstarka moderna grönsaker. Förbered några dagar före festen. 8-10 buffeportioner Tid: ca 40 minuter 2 Zucchini, ca 600 g 4 färska majskolvar 24 körsbärscomaeer 1 knippe timjankvistar HOT DOG COMPLETE Hacka avokado, rödlök och tomater. Servera på nygrillad korv. Då fick du en Hot Dog Competo. Precis som i Chilie. Vinägerlag 9 dl vatten 2 ½ dl strösocker 5 dl vitvinsvinäger 1. Koka upp 3 liter vatten i en stor kastrull. Häll av 9 dl kokande vatten i en skål och blanda i socker och vinäger till en vinägerlag. Låt stå och svalna. Spara resten av det kokta vattnet. 2. Skala zucchinin. Dela den på längden och skiva sedan längderna i 1 cm breda halvmånar. Lägg zucchin in i det kokta vattnet. Koka upp igen och lyft upp zucchinin med en hålslev till ett durkslag där de får rinna av. Spara kokvattnet. 3. Skala och skiva majsen i 2 cm breda bitar. Tillsätt 2 tsk salt till kokvattnet och koka majskolvarna mjuka ca 15 minuter. Lyft kastrullen åt sidan. Ta upp majskolvarna men spara vattnet. 4. Snitta körsbärstomaterna försiktigt i skinnet. Koka upp det sparade vattnet åter igen och lägg hastigt ner tomaterna. Lyft upp tomaterna, spola hastigt i kallt vatten och skala dem försiktigt. 5. Varva alla grönsaker med timjan i t.ex. en stor glasburk eller flera små. Häll på den avsvalnade vinägerlagen så att det täcker grönsakerna. Sätt på lock. Pickelsen blir godast om den får stå några dagar i kylen. Gott till allt grillat. Tips! Bra hållbarhet så länge du inte stoppar fingrarna i lagen. Grillad rotselleri Tillagning: • Skala rotsellerin. • Gnid in rotsellerin med kallpressad rapsolja. Salta och peppra med nymalen svartpeppar runt om. • Slå in rotsellerin i aluminiumfolie. • Grilla på indirekt värme i grillen tills rotsellerin är mjuk helt igenom. Alternativ med kryddning: lägg ett par kvistar färsk timjan, några lagerblad och krossad vitlök innanför aluminiumfolien. 48 FRITIDSMAGASINET CARAVAN • #2 2022 Serveringsförslag: Servera med brynt smör, rostade hackade hasselnötter och de plockade bladen av valfri färsk ört.