Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten När jul och nyår är
passerat och ljuset långsamt vänder tillbaka till oss återstår dock ett par månader med vinter. Det känns som vi kan behöva muntra upp oss med lite mer bubbel innan våren kommer, den här gången har jag valt en champagne som funnits en tid på Systembolaget men som jag nyligen upptäckt. Som rött förslag ska ni däremot få en nyhet som finns i ordinarie sortiment sedan december. Jag fick uppdraget att välja vin till vår nyårsmiddag och det kändes som en lyckträff med detta härliga, mustiga vin från Sicilien. Hoppas ni får tillfälle att testa båda! Text: Liselotte Andersson GREMILLET - CUVÉE BIOLOGIQUE BRUT Frankrike, Champagne / Aer.nr 75891 / 401:Fried havreris med vitkål, ägg och jordnötter MAXA - Mer näring för pengarna: Sara Ask / Norstedts Du behöver: (1-2 portioner) 1-2 morötter (70-140 g) ca 4 dl finstrimlad vitkål (150 g) en bit purjolök eller några salladslökar en näve jordnötter (valfri sort) rapsolja att steka i 3-4 dl kallt, kokt havreris 1-2 ägg (räkna 1 ägg per person) japansk sojasås Gott till: mer hackade jordnötter rostade sesamsfrön srirachasås eller något annat med lite hetta färsk koriander En favoriträtt att laga om det blivit havreris över... eller bulgur, matvete eller vanligt ris för den delen. En rätt där äggen, jordnötterna och havreriset bidrar med protein. Gör så här: 1. Skölj och riv morötterna grovt. Strimla vitkål och purjolök fint. Hacka jordnötterna. 2. Hetta upp olja i en stek- eller wokpanna och woka morötter och kål snabbt medan du vänder runt allt med en stekspade eller liknande. 3. Låt ungefär hälften av purjolöken gå ner i pannan - resten läggs i en liten skål som extra topping för den som vill. 4. Tillsätt havreriset och fortsätt woka. Häll på mer olja om det ser torrt ut. 5. När riset och grönsaker blandats och fått lite trevlig stekyta, putta det något åt sidan i stekpannan och gör plats för ägget eller äggen. Knäck dem i pannan och rör om så att de börjar stelna. Blanda med resten av rätten och stek ett par minuter. 6. Ringla över sojasås och vänd ner jordnötterna. Servera gärna med mer jordnötter, sesamfrön, srirachasås, purjolök och eventuellt koriander. Här har vi en ekologisk champagne, lite unikt då endast några procent av druvorna i Champagne är ekologiska. Producenten Gremillet har odlat druvor i området i många år men det var först 1979 som man började tillverka champagne under eget namn. Det sägs att de numera är så populära i Frankrike att deras vin serveras på över 50 franska ambassader runt om i världen. Vinet är en blend av 50 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay och 20 % Pinot Meunier. Friskt, fräscht och med en hög syra är det perfekt som aperitif men kan också serveras till en löjromstoast eller naturella skaldjur. Sötma Fyllighet Syra CONTRODANZA - PLANETA 2022 / Italien, Sicilien / Art.nr 2010 / 161:Vinproducenten Planeta startade sin vinodling 1985 och har sitt mest kända vin Santa Cecilia som flaggskepp för sin produktion. Controdanza är deras ”andra vin” och verkligen ett bra sådant. Vit färsksaltad Östgötagurka får skyddad geografisk beteckning Den vita färsksaltade Östgötagurkan är en typisk östgötsk specialitet som inte bara är kanongod, nu har den även fått skyddad geografisk beteckning inom EU. Odlingen av den vita gurkan har en lång tradition i Östergötland och vit färsksaltad Östgötagurka är självklar på det dukade bordet på midsommar och till påsk. Den inlagda druvgurkan ska av tradition vara vit och lagd i en lag av salt, dill och kryddor. – Vit färsksaltad Östgötagurka har en stark regional förankring. En skyddad geografisk beteckning kan bidra till att ytterligare stärka traditionen och utveckla måltidsturismen i regionen. Det är positivt för näringen och landsbygdsutveckling, säger Malena Bathurst, näringsutvecklare på Jordbruksverket. Vit färsksaltad Östgötagurka framställs av druvgurkan Lilla Delikatessen som odlas i växthus och skördas dagligen under perioden mars till oktober. Gurkorna tvättas och läggs i en lag av salt, dill och kryddor. De färska gurkorna lagras i 3-4 dagar för att få de egenskaper som kännetecknar vit färsksaltad Östgötagurka. Gurkan ska vara fast och krispig och ha en markant sälta som balanseras av den vita druvgurkans egen sötma. Den har även smak av dill. (TP) 16 NOLLTRETTON Planeta är framstående när det kommer till miljöarbete och kan nu skryta med den Sicilianska miljöcertifieringen SOSTAIN som samlar och certifiererar miljöarbetet på ön. Sicilien har ett varierat landskap som erbjuder olika typer av jord- och klimatförhållanden. Här har man blandat i 15 % Merlot till Nero d´Avolan och det tillsammans med en tid på ek gör att det är ett varmt, runt och mustigt vin. Bra och tydlig frukt med allt från syrligt körsbär till plommon, även lite örtiga toner, lagerblad och choklad går att hitta i både doft och smak. Vi serverade det till oxfilé Provencale på nyår, det var en klockren kombo. Fyllighet Strävhet Syra Foto: Matilda Söderström Foto: Kinda Gurka