Nolltretton 1
KROG KROGKRÖNIKA MISSA INTE Ett glas rött, tack!
Helt plötsligt fanns de överallt - vinbarerna. På sista tiden känns det som det öppnat en i varje gathörn. Och inte mig emot, en bra vinbar får gästen att känna sig elegant, sofistikerad och kontinental. Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock Det kommer hela tiden nya trender inom restaurangbranschen. Ett tag öppnade det tapasbarer överallt, för några år sedan var det burgarhak som var grejen och på sistone har ölhallar varit populärt. De har ploppat upp i nästan samma tempo som padelhallar. Några exempel här i länet är Gull-Olle, Tullen och Bierhaus. Problemet när alla gör samma sak är ju såklart att det inte finns kunder åt alla när hajpen är över. När alla följer samma trend blir det snabbt en överetablering som inte är hållbar. Vi har sett det med padelhallarna som har slagit igen snabbare än de öppnade, och likadant är det inom krogbranschen. Först öppnar alla samma typ av ställe och sen blir de förvånade att det inte funkar. En bra affärsman borde ju rimligtvis titta vad som INTE finns på marknaden istället för vad det redan finns mängder av, men så funkar det ofta inte i restaurangbranschen. Ja, ja... nu är det tydligen vinbarer som gäller och jag hoppas att krögarna tar det lite lugnt så att inte alla hoppar på tåget samtidigt med följden att det blir samma typ av överetablering som vi tidigare sett med andra krogkoncept. Det har varit lite tunt med vinbarer i Östergötland annars. Det finns restauranger som har ett bra vinutbud och till och med satsat på vinrum. Vinprovningar anordnas både här och där och jag minns när Enoteket skaffade sin häftiga vinautomat för en massa år sedan. Men rena vinbarer har det varit brist på. I Linköping öppnade Gallo och blev snabbt en favorit, snart utökade de med en champagnebar men idag finns tyvärr ingen av dem kvar. Bäst på senare år har nog Meetly i Vallastaden varit, och nu har de även öppnat inne i centrala Linköping till glädje för alla som tyckte att det andra läget var lite avlägset. Man kan diskutera definitionen av en vinbar men minimikravet är väl att det är en bar och att de har ett bra vinutbud. Själv tänker jag att en bra vinbar även ska ha en mysig miljö, känsla av Madrid och gärna små tapas-tilltugg. Förutom nya Meetly har även Kamilo och Picoteo öppnat i centrala Linköping och Olympia/Da Vinci satsar också på vinbar. I Norrköping finns ställen som exempelvis Butlers, Tullhuset och Ànima som satsar på vin men som kanske inte kan beskrivas som vinbarer. Hur som helst är vinbarer en trend jag gillar och just därför hoppas jag på viss återhållsamhet, för jag vill att de ska finnas kvar, utvecklas och bli ännu mer tilltalande med åren. Precis som ett bra vin. Ölprovning med fokus på råvarorna Text & Foto: Tobias Pettersson Söder om Skeda udde ligger Ölsbo gårdsbryggeri som startade upp 2020. Där anordnas populära ölprovningar ungefär två gånger i månaden, och bryggeriets nisch är att bara använda svenska råvaror. Under cirka en och en halv timme får gästerna besöka bryggeriet, lära sig mer om bryggeriprocessen och prova fem sorters öl. Det berättas om råvarorna som är grunden till öl och varför Ölsbo har valt sin nisch med helt svenska råvaror. – Folk brukar ofta dricka pilsner eller IPA, men det är mellansegmentet som är roligt och när jag håller ölprovningar brukar jag utmana folk att prova de ölen, säger Richard Sjöberg som driver bryggeriet tillsammans med sin fru Ylva på Richards föräldragård. Evenemangen hittar man på Facebook och Visit Linköping och det har inte varit några större problem att locka ut ölintresserade personer till Nykilsskogarna. – Det är allt från närmsta grannen till såna som är en weekend i Linköping som kommer ut hit på en ölprovning. Vi brukar vara nånstans mellan 15 och 30 personer. Det är alla typer av människor. Och det är jättekul att prata om öl med människor, det är den bästa icebreakern som finns. Alla har nån typ av relation till öl. Ölprovningarna började för cirka ett år sedan, och bryggeriet har även varit med på både vårens och höstens Östgötadagar. – Nu i höstas hade vi stor ölservering med mat från våra grannar Naturlogi. De stod här och lagade pulled lamb och vi stod för ölen och det var riktigt uppskattat. Folk fick gå ner i humlegården och kolla, och lära sig allt om humle. Richard berättar att många får en aha-upplevelse när de får testa smaker de inte riktigt är vana vid, som brown ale eller hopfenweisen som är en humlad veteöl. – De brukar tycka det är skitkul, och är intresserade av att höra vår tanke om det här med svenska råvaror i ölen, säger han och fortsätter: – Våra ölprovningar är alltid väldigt fokuserade på att prata om råvarorna, vi har alltid med råvaror så man får klämma och lukta, och det är folk väldigt intresserade av. NOLLTRETTON 33