Boinsikt 1
VÄSTERPORTEN Tre tips för att minska matsvinnet P
lanera inköpen • Planera dina inköp av mat och skriv en inköpslista. • Kolla först vad du redan har hemma och inte behöver handla. Ett tips är att fota kylskåpet med mobilen innan du går och handlar. Förvara maten rätt • Förvara maten rätt så håller den sig fräsch längre. Apelsin, morot och potatis trivs bäst i kylskåp, medan banan, citron, gurka, paprika och tomat passar bättre att förvara i 12–15 grader eller i rumstemperatur. • Ha en hylla i kylskåpet där du lägger mat som snart blir gammal. Då kan du enkelt se vad du behöver äta först och planera inköpen utifrån det. • Ta hjälp av frysen. Frys brödet och ta ut så mycket du behöver och rosta, eller frys råvaror och rester så får de längre hållbarhet. 28 Ta hand om matresterna • Gör en god gryta eller wok med mat som snart går ut. • Det mesta passar som topping på en pizza! • Mjuk sallad och rotfrukter blir krispigare igen efter en timme i iskallt vatten. • Om du upptäcker mögel på en hårdost går det att skära bort möglet och ytterligare en centimeter runtom. Resten kan du äta. • Frys in övermogen frukt, det passar perfekt till en smoothie. • Ge bort mat till din granne om du ska åka bort. • Kom ihåg att livsmedel ofta går att äta efter bäst föredatumet. Titta, dofta och smaka innan du kastar något. Matsvinn utgörs av den onödiga delen av matavfallet, alltså mat som hade gått att äta om den hade hanterats på ett bättre sätt. Det kan vara matrester, eller mat som slängs för att man inte hunnit äta upp den innan den blivit gammal. Sådant som vi inte förväntas äta, exempelvis skal, ben eller kaffesump räknas inte som matsvinn, utan som oundvikligt matavfall. Källor: Naturvårdsverket, Minimeringsmästarna och matsvinnet.se Vad är matsvinn?