KIA STORY 1
LISEL O TTE S VINTIP S 2 morötter, skurna i bitar
1 burk hela tomater timjan (färsk eller torkad) rödvin 15 smålökar (lägg i varmt vatten en halv timme så är det lättare att skala) champinjoner oliver Bryn köttet, salta och peppra och lägg i grytan, lägg i svålen från fläsket (tas bort när grytan är klar). Tillsätt den hackade löken och vitlöken och låt bryna lite under omrörning. Häll i tomatpuré och rör om. Likaså morötter och tomater, skär sönder dem lite med en kniv när de är i grytan. Krydda med timjan. Slå på vin så att det knappt täcker, koka upp och sänk sedan värmen så att grytan småsjuder ca 2 timmar. När köttet nästan faller isär när man trycker på det är det klart. Under tiden grytan går gör man följande: Skala smålökarna, skär inte av roten så håller de ihop bättre, och stek sakta i en liten stekpanna. Stek även champinjonerna och det rökta fläsket. Kärna ur oliverna, tryck till med bredsidan av kniven över oliverna så de spricker, sedan är det lätt att ta bort kärnorna. När grytan är klar, lägg i Ekocertifierade produkter står i dag för 10 procent av all försäljning på Systembolaget. Craftbeer, öl gjort av företrädesvis småskaliga producenter, ökar också starkt. Det har jag tagit fasta på i dryckesvalet den här gången. Till lättrimmad kokt torsk med äggsås: EKO Martha Krieger Spitzenpilsner, Tyskland. Riedenburger Brauhaus har varit helt ekologiska sedan 1994 och i dag är de en av Tysklands ledande producenter av ekologiskt öl. En ljus lager av pilsLÄTTRIMMAD KOKT TORSK MED ÄGGSÅS lökarna, champinjonerna, fläsket och oliverna och låt stå 5–10 minuter. Jag hävdar med en dåres envishet att kokt potatis är det bästa ackompanjemanget till alla grytor. Många tycker kanske att det är för enkelt och saknar finess. Detta är fel, en god kokt potatis är högst raffinerad i all sin enkelhet. Men man får ju själv välja som tur är. Servera vad du själv tycker om till lammgrytan. Torsk kan ju avnjutas på många sätt, stekt, kokt, med smält smör och pepparrot, ja, det finns oändliga variationer. Kär fisk har många tillbehör skulle man kunna säga. Den här varianten är lite gammaldags och bör lyftas fram tycker jag. 1, 5 kg torsk i skivor 1, 5 liter kallt vatten 1 dl + 2 msk salt Blanda 1 dl salt med det kalla vattnet, lägg ner torsken och låt stå i kylen i en timme. Koka upp 2 liter vatten med 2 msk salt, när vattnet kokar lägger man i torsken. När vattnet åter kokar upp lyfter man kastrullen från värmen och låter den stå med lock på i 5–7 minuter. Lyft upp fisken och låt rinna av. Placera på tallrik och häll på ägg såsen, servera kokt potatis till. ÄGGSÅS 4 dl av fiskspadet 0,5 dl grädde beurre manié 2 ägg, hårdkokta och hackade 1 dl hackad dill 1 dl hackad persilja Häll fiskspadet i en kastrull tillsammans med grädden, värm upp och vispa i beurre manié (en kula av smör och mjöl) och red på det sättet såsen. Sjud försiktigt under några minuters omrörning och tillsätt sedan äggen och det kryddgröna. nertyp med fin maltsötma, toner av honung, knäckebröd, apelsin, örter och mjuk beska. Trevlig att dricka som den är och tack vare sin fruktighet lätt att matcha till kryddiga rätter och till klassiska svenska rätter. Art nr 1662, 330ml, 18,90 kr Till Pluras lammgryta: EKO Château Pech-Latt 2015, Corbières, Frankrike. Ekologiska druvor som handskördas från 40 år gamla vinstockar . Vinet har generös mörk frukt med ton av blåbär, viol, vildhallon och torkade örter med fina fattoner och bra syra. Trevlig att dricka som det är men också lättmatchat till charkuterier, matigare pasta och kötträtter. Art nr 2233, 750 ml, 99 kr LiseLotte Wanre Östlund är vinexpert och sommelier. KIASTORY 2/2016 47 PEPE NILSSON