Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Nytt år och nya möj
ligheter… att dricka härliga viner under år 2019. Det släpps en hel del roliga och nya drycker på Systembolaget och första släppet är den 18 januari – och här finns några viner som jag tycker är värda att prova. Jag har valt ut två viner som jag tycker är väldigt intressanta och som passar till mat vi äter när det är lite kallt och ruggigt där utanför vårt fönster. Som en liten teaser för er som tycker om öl så finns det även i släppet en ny härlig öl. /Text: Peter Lannesand Vinkonnesör NAPARBIER FUZZY Art.nr 11215 / 32,90 En fruktig IPA från Spanien. SALLAD MED RÖDBETOR, SÖTPOTATIS, APELSIN & VALNÖTTER Ur boken: Vegan 100 / Gaz Oakley / Norstedts DU BEHÖVER: (4 portioner) 3 rödbetor, skalade 2 sötpotatisar, skalade 1 msk olivolja 2 kvistar färsk timjan 2 apelsiner, skalade och skivade en näve rucola en näve spenat 3 msk hackad gräslök 30 g (1/2 dl) valnötter, lätt rostade i en torr stekpanna Till dressingen: 3 msk valnötsolja eller extra jungfruolivolja 1 tsk grov senap 2 msk rödvinsvinäger skal från 1/2 apelsin en nypa salt och peppar GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 200 grader. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Skär rödbetorna och sötpotatisarna i lika stora klyftor. Lägg dem på bakplåten, ringla över olivolja och rör runt så att bitarna täcks. Riv isär färsk timjan med händerna och strö över plåten. Ugnsbaka i 25 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka. Blanda ihop ingredienserna till dressingen i en liten skål. Strävhet Ta ut de mjuka sötpotatiserna och rödbetorna från ugnen och låt dem svalna lite. Lägg apelsinskivor, rucola, spenat, gräslök och valnötter i en serveringsskål, följt av de varma rödbetorna och sötpotatisarna. Ringla över ett par matskedar av dressingen, blanda runt lite lätt och servera på en gång Fyllighet Syra De blir Diplommottagare 2019 Jonny Ståhl och bröderna Claes Eke Göransson och Per Eke Göransson har blivit utsedda till Hagdahlsakademiens Diplommottagare 2019. Diplomen delas ut för uppmärksamma utmärkta insatser för att främja östgötsk matkultur. Jonny är Vätternfiskare och har i många år arbetat för Vätterns fiske. Han vill alla väl, vilket har gjort honom till en omtyckt och bra företrädare för fisket i Vättern. Hagdahlsakademiens motivering för Jonny löd: För förtjänstfullt arbete för Vätterns fiske. Bröderna Bengt och Claes är verksamma på gården Åbylund utanför Vadstena. Tidigare födde de upp grisar på gården men när lönsamheten minskade lade de ner produktionen och istället föll intresset på fiskodling. Idag odlar de både abborre och gös på gården som uppskattas av allt fler. Hagdahlsakademiens motivering för bröderna löd: För utveckling av hållbar matproduktion genom landbaserad abborr- och gösodling i slutna system. Diplomen kommer att delas ut under Hagdahlsdagen, onsdagen den 6 februari i Wallenbergsalen på Östergötlands museum klockan 16:00–17:30. (CL) 16 NOLLELVA RIESLING VINUM OPTIMUM , 2017 / Österrike / Art.nr 92055 / 159 kronor Här har jag hittat ytterligare ett härligt vin från Österrike, där landets vinrykte förstördes i och med att man år 1985 hittade glykol i en flaska. Men landet har sedan dess gjort en revansch inom vinindustrin och släpper många kvalitetsviner idag. Detta vin är ytterligare ett exempel på detta. En härlig riesling som är fruktig i sin smak med en härlig touch av päron, aprikos och limesmak. Vinet passar perfekt till hummer eller räksoppa. Passar även bra till skaldjur om man så önskar eller många fiskrätter med lite syra i såsen. Sötma Fyllighet Syra PERRICONE – GUARNACCIO 2016 / Italien, Sicilien / Art.nr 92300 / 149 :Vinet som är gjort av den ganska okända druvan Perricone har sitt största säte på Sicilien. Druvan som är ganska kraftig gör att vinet får en kraftig fatkaraktär med smak av läder, kaffe och cacao. Doften får en härlig nyans av viol, blåbär och mynta. Vinet kommer från en mindre vingård som utgör endast 300 hektar på Tasca d'Almeritas egendom Tenuta Regaleali. Detta vin passar perfekt till t ex lammrätter, men även till grytor på lamm eller nötkött. Foto: Henrik Nydahl Foto: Privat