TIDNINGEN TILLVÄXT 1
GÅRDSFÖRETAGET Hon säljer kött till kommunen När
Vaggeryds kommun ville öka andelen närodlat till sitt centralkök tog Emma Persson på Häradsköps gård tillfället i akt. Hon lade ett anbud, och levererar nu ekologiskt kött till kommunen i fyra år. Text Hans Sandström Foto Tommy Hvitfeldt D 28 Tillväxt en 17 september 2015. En stor dag för Emma Persson. Inte precis för att eleverna i Vaggeryds kommun får spagetti med köttfärssås till lunch den dagen. Utan för att det är första gången som hon och gården står för råvaran. En dag värd att fira för alla parter. – Ja, eleverna får bästa tänkbara kött och kommunen vet varifrån det kommer. Och vi får in 180 000 kronor om året i fyra år – en stor trygghet, säger Emma Persson, som driver Häradsköps nyöppnade gårdsbutik. Och avtalet med kommunen har medfört fler fördelar än hon tänkt sig från början. HÄRADSKÖPS GÅRD, några mil söder om Jönköping. Åkrar och ängar som brukats i århundraden. En vacker mangårdsbyggnad från 1843 och andra hus som åldrats med värdighet, stora moderna ladugårdar. Och en nybyggd gårdsbutik. Emma Persson kom till gården 2008 sedan hon träffat Gustav Gärskog. Han driver föräldragården som släkten ägt i generationer. Mjölk är basen men kött står för en stor del av > Emma Persson är noga med detaljerna. Till skillnad från industrin väljer hon att hängmöra kött i fjorton dagar. Under den processen utvecklas fylligare smaker med karaktär än om köttet bara möras vakuumförpackat, framhåller hon.