TIDNINGEN TILLVÄXT 1
GÅRDSFÖRETAGET > intäkterna. För att förbättra kö
ttkvaliteten har gården valt att korsa in den österrikiska rasen fleckvie med sina mjölkkor. 2010 ställde Häradsköp om till ekologiskt jordbruk. Gården passade på när Arla sökte fler som kunde leverera ekomjölk. – Vi insåg att det var framtiden, och det var inte så stor omställning för oss, säger Gustav Gärskog. Vi hade redan frigående djur och använde inte konstgödsel. Och ser man till priset på mjölk är det vår räddning att vi gick över till ekologiskt. Emma Persson säger att hon på Häradsköp förverkligat ”sin dröm” om en egen gårdsbutik, och driver den med ”kunskap och hjärta”. Hon berättar med patos om arbetet och är så övertygande som bara den som kan sin sak kan vara. – Det är roligt, det här med kött. När man kan grunderna och vet hur man ska göra är det härligt att se hur bra resultatet kan bli. DET HON KAN om kött har hon lärt sig på Sveriges lantbruksuniversitet där hon utbildat sig till livsmedelsagronom. – Utbildningen är det bästa jag gjort. Det jag har tagit med mig från den i arbetet här handlar framför allt om hygien och köttkvalitet. Gården skickar i snitt fyra djur i veckan till slakteriet, och ett av dem tar Emma tillbaka till gårdsbutiken. Hon väljer djur som hon bedömer har välmarmorerat kött. Den här dagen hänger en 42-månaders kviga styckad i fyra tunga delar i krokar från kylrummets tak. Hon beskriver vad det betyder för kvaliteten att hängmöra kött. – Jag hänger det i minst två veckor. Då torkar det ut en aning, vilket ger en mer intensiv smak än det man kan köpa i en livsmedelsaffär. Efter styckningen fortsätter Emma att möra delarna vakuumförpackade. – Men det är bara så mycket jobb att stycka kött! Det var jättetufft i 30 Tillväxt Andreas Ahlgren som bor i Tofteryd ett par mil bort åker ofta till Häradsköp inför helgen. ”Det är väldigt fin smak på köttet här, vilket beror på att det är så välmarmorerat”, säger han. början och jag undrade vad jag gett mig in på. Det är tungt, det tar tid och jag vill ha det på mitt sätt. Det ska vara välputsat och det får inte vara för mycket fett i färsen. anbud i en offentlig upphandling. Men hon låter närmast lyrisk när hon beskriver allt som Vaggeryds kommun gjort för att underlätta för gårdarna i trakten att haka på när inköpen av närproducerat skulle SEDAN RUTINERNA kommit på plats har arbetet flutit på bättre. Emma har också god hjälp med styckningen av Gustav och en god vän. Så nu får hon göra det hon alltid önskat – tillvarata eget kött och prata för varan – allt från filé till grytbitar och färs samt lådor på fem, tio och tjugo kilo. Nu har Emma Persson även gett sig i kast med något som i många fall kan vara rätt komplicerat – att lämna Kalvarna hålls i boxar utomhus av hygieniska skäl. öka. – Vi hade en väldigt bra dialog med Tamara Modric, som höll i kommunens upphandling, och med kommunens kostchef. Sedan vi fått information var det i princip bara att fylla i ett Excelformulär med uppgifter. Kommunen inledde med en informationsträff där även LRF och Hushållningssällskapet deltog. Ett trettiotal hugade producenter infann sig, berättar Tamara Modric.