TIDNINGEN TILLVÄXT 1
GÅRDSFÖRETAGET Emma Persson säljer även varor frå
n andra gårdar, bland annat ägg, … ... fårhudar, förkläden i läder och olivoljor. Gustav Gärskog driver den gamla släktgården och Emma Persson sköter gårdsbutiken. 2010 Kravcertifierades Häradsköps gård. Snyggt upplagt i disken finns grytbitar, ryggbiff, märgpipa med ben och köttfärs. Häradsköps gård är Kravcertifierad sedan 2010. Häradsköps gård Ägd areal: 250 hektar skog och 60 hektar åker/betesmark. Utöver det arrenderas 200 hektar åker/betesmark. Djurbesättning: Totalt 450 djur varav 130 mjölkkor, främst svensk rödbrokig boskap och svensk låglandsboskap. För att förbättra köttkvaliteten har rasen fleckvie korsats in med mjölkkoraserna. Omsättning: 6,5 miljoner kronor från jordoch skogsbruk 2015. Inga siffror finns för gårdsbutiken som öppnade 31 juli 2015. Mjölkproduktion: Cirka 1 miljon liter per år. Mjölkning sker i mjölkgrop med 2x18 platser. Antal anställda: En person i lantbruket samt säsongsanställda, utöver ägarnas egna insatser. – Vi valde att göra en grundlig genomgång av hur det går till att lägga anbud och vilka krav som ställs. Vi hade mycket bra diskussioner, säger hon. För att mindre leverantörer skulle kunna delta spaltades upphandlingen upp i 34 varugrupper – allt från kött, mjölk och ägg till frukt och grönsaker. Tack vare den uppdelningen kunde Emma lämna anbud på den mängd ekologiskt kött som kommunen ville ha. Vid det laget hade Emma Persson ännu inte fått i gång gårdsbutiken. Och utan större erfarenhet hade hon svårt att beräkna hur mycket tid hon skulle behöva lägga på att bereda köttet och på att beräkna priserna. Hon var ensam om att lägga offert på ekologiskt kött och fick det pris hon begärde, men på grytbitar lade hon sig alltför lågt. – Jag underskattade hur mycket arbete det skulle bli med dem och borde ha tagit bättre betalt. Men nu har jag skaffat en tärningsmaskin, så jobbet går lättare. SEDAN STARTEN den 17 september förra året levererar hon mellan hundra och trehundra kilo kött ett par gånger i månaden. Det går till kommunens centralkök, som varje dag lagar 3 200 portioner mat. När rätterna lagats till sänds de till köken på 34 skolor men även till daghem och äldrevård. Kommunens kostchef Ove Gustavsson tycker att samarbetet flyter smidigt. – Emma levererar det vi vill ha. Det är alltid svårt att uttala sig om kvaliteten på kött, men det är ett stort värde i att vi får grejer från bygden. Fast den tanken kan inte ha blivit Det är tungt, det tar tid och jag vill ha det på mitt sätt. Det ska vara välputsat och det får inte vara för mycket fett i färsen. Emma Persson vad kommunledningen riktigt hoppats på; liksom tidigare har merparten av inköpen fått läggas på en grossist. Förutom Häradsköp är det bara ett par gårdar till som ingått avtal. Flera föll bort då de inte uppfyllde kraven på logistik. Emma och Gustav ville gärna leverera mjölk också, men det föll på att gården hade behövt införskaffa annan utrustning. Att sälja kött till Vaggeryds kommun blev lyckat för Emma Persson av flera skäl: – Ja, för medan kunderna i gårdsbutiken köper ädlare delar som ryggbiff, entrecote och filé vill kommunköket ha enklare bitar som stek, grytbitar och färs. Så nu får jag bättre Tillväxt 31 >