NG Sthlm 1
KORVKURIOSA FAKTUM ÄR ATT korven var otrendig lån
gt in på 1900-talet. I Fru Saxons kokbok från 1928 stod det att “den som äter köttfärs eller korv är inte nogräknad, var sig i fråga om snygghet eller sin hälsa” och när Gustav V:s köksmästare Paul Arbin 1952 släppte kokboken Kungliga rätter innehöll den över 400 recept – inte ett enda av dem innehöll korv. PÅ 1930-TALET tog låda på magen-försäljningen rejäl fart, men under Andra världskriget blev det stopp. Försäljarna fick på grund av ransoneringen inte sälja fler än 200 korvar per dag, och bara mellan klockan 19-24 på vardagar. På 50-talet stod korvförsäljningen för nästan hälften av det kött som konsumerades i Sverige. 1972 blev det av hygieniska skäl stopp för lådorna på magen, men korvkioskerna levde kvar och frodades. VARMKORVEN UPPFANNS REDAN på 1600-talet i Tyskland då den tyske slaktaren Johann Georgehehner tillverkade en korv som döptes till “dachshund”, tax på svenska. Därifrån kommer engelskans hot dog. Inte överraskande då att en tysk immigrant sägs ha legat bakom världens första korvstånd, öppnat i New York 1871. Wienerkorven utvecklades av den tyske slaktaren Johann Georg Lahner från Gasseldorf i Franken. Han flyttade till Wien där han han utvecklade korvreceptet och döpte den till Frankfurter. Eller “wienerkorv” som de flesta kallar den. SÅNGER OM KORV Owe Törnqvist – Varm korv boogie (1957) Hasse Alfredsson – Blommig falukorv (1965) Bengt Pegefelt – Köppäbävisan (1980) HEL OCH HALV SPECIAL Morgan Johansson var ordförande i Göteborgs kiosk- och gatuköksförening, och på 1930-talet drev hans far Albert en korvkiosk vid Vågmästareplatsen på Hisingen. Då köpte man antingen korv och mos eller korv och bröd. Albert Johansson fick 1942 besök av två unga fotbollsspelare, Conny och ”Päsa”, som beställde korv och bröd ” ... men med lite mos ovanpå.” Någon vecka därefter kom de tillbaka och beställde ”en sån där special”, och därmed hade maträtten fått sitt namn. KORV UTAN BRÖD Redan i samband världsutställningen i St. Louis 1904 serverades det varmkorv. Detta var dock innan någon uppfunnit korvbrödet, och korven serverades således istället med en vit handske. VÄRLDENS LÄNGSTA VARMKORV Det nuvarande världsrekordet i korv slogs i Paraguay 2011. Med en längd på 203 meter och en vikt på 270 kilo krossade den det tidigare rekordet med råge och skrevs därmed in i Guinness rekordbok. CONCHITA WURST Efter Conchita Wursts vinst i Eurovision 2014 spreds det en bild på internet som föreställde en korv med artistens ansikte på. Viralgranskaren (aka glädjedödaren, reds anm) petade dock hål på bluffen som visade sig vara en simpel photoshopmanipulation. I SVERIGE GJORDE inte varmkorven sitt intåg förrän vid världsutställningen i Stockholm 1897 där landets första korvgubbar, som för övrigt var kvinnor, sålde korv från grytor över glödande kol. Den klassiska låda på magen-lösningen föddes någon gång efter 1908, då staten bestämde att korvlådorna inte längre fick stå direkt på marken. MOSET DÅ? DET ska så klart vara “hemlagat”. Men pulvermoset dök trots det upp i Sverige på 50-talet. Försvarsmakten hade problem med sin potatisförsörjning, det var potatisbrist, och kontakt togs med Herbert Felix (känd från Felix, som bland annat gör ketchup) som köpte en brittisk pulverfabrik och började leverera. Först på 60-talet sägs pulvermoset ha blivit ätbart, rent smakmässigt. INSEKTSKORV Fram till nu har det varit olagligt, men redan nästa år kan bli grönt ljus för svenska butiker att sälja insektskorv i mataffären. EU:s livsmedelsorgan EFSA granskar nämligen i detta nu inte mindre än tre ansökningar om att få sälja mjölmask och syrsor som mat. NR 9, 2019 | NÖJESGUIDEN 41